Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2012

Hrvati na informatiku troše 73 posto manje od EU prosjeka

POVEZANE OBJAVE:

Hrvatsko informatičko tržište nastavilo je stagnirati i u 2011. godini, iskazujući blagi pad od 0,5 posto sa dostignutom vrijednošću od 1,15 milijardi američkih dolara, dok je mjereno u kunama vrijednost tržišta pala za 3,3 posto u odnosu na godinu prije, pokazalo je godišnje istraživanje analitičke tvrtke IDC Adriatics...

IDC Adriatics očekuje daljnji pad IT potrošnje u 2012. od 0,4 posto, dok će u idućih pet godina tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 6 posto te dosegnuti vrijednost od 1,53 milijardi dolara u 2016. godini.

S IT potrošnjom od 255 dolara po stanovniku Hrvatska je lani dosegla oko 27 posto od prosječne "per capita" IT potrošnje u EU, koja je iznosila 956 dolara.

"Nakon snažnog pada u 2009. i daljnjeg opadanja u 2010., domaće IT tržište nastavilo je stagnirati i u 2011. godini. Rezanje IT budžeta u skladu s recesijskim ekonomskim okruženjem, nepovoljna poslovna očekivanja i opreznost u izdacima krajnjih korisnika te nelikvidnost i parlamentarni izbori dodatno su utjecali na skromnu IT potrošnju u zemlji ", ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa.

Napominje da je najznačajniji pad potražnje za IT proizvodima i uslugama zabilježen u državnom sektoru, telekomunikacijama i kućanstvu, dok je rasla potrošnja u financijskom sektoru. Većina tehnoloških kategorija je opala u 2011. osim paketnog softvera, koji je iskazao rast vrijednosti.

Tržište osobnih računala (stolnih i prijenosnih) palo je na razini tržišnog prosjeka, unatoč snažnom rastu prodaje media tableta. Prodaja mrežne opreme također je bila na razini tržišnog prosjeka. Ukupno tržište mobilnih aparata također je zabilježilo pad, unutar kojeg su isporuke pametnih telefona solidno rasle, a isporuke ostalih uređaja opadale bržim tempom od cjelokupnog tržišnog prosjeka.

Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je skočio na vodeću poziciju, Microsoft je zadržao vodstvo na tržištu paketnog softvera, dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2011., navode iz tvrtke IDC Adriatics.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram