Zatvori
Jasmin Hadzic
02/10/2012

Jedna za povijest: Google postao vrijednija kompanija od Microsofta!

Dok se cijeli svijet prije četrnaest godina čudio najmodernijem OS-u ikada (Windowsi 98) - dva klinca su u garaži mijenjali svijet. Jasno, govorimo o titanima američke IT industrije: Microsoftu i Googleu...

Jučer se dogodilo nešto nevjerojatno...

Google je, naime, po prvi put u svojoj povijesti postao tržišno vrijednija kompanija od Microsofta! S tržišnom kapitalizacijom od 248 milijardi američkih dolara, Google je premašio Microsoftovu tržišnu vrijednost za nekih 700 milijuna dolara.

Sliježete ramenima i tvrdite da ovo ne zvuči dovoljno senzacionalno? Vratimo se samo nekoliko godina u prošlost - veselo smo ubacivali DVD-ove i CD-ove u računalo i pokretali najnovije filmove, glazbu ili softver. Danas? Zahvaljujući Googleu i drugim internetskim kompanijama, fizički podatkovni mediji gotovo su se u potpunosti izgubili (s iznimkom USB hard-diskova), a otići ćemo tako daleko i kazati kako je i klasična operacija instalacije softvera postala rijetkost.

Danas je sve u "oblaku", gledamo karte (Google Maps), čitamo email (Gmail), uređujemo dokumente (Google Docs), a uskoro ćemo i neke "Windowse" imati "gore" na internetu.

Googleova vizija i sposobnost realizacije iste jednostavno su zastrašujući...

S druge strane imamo Microsoft, tvrtku koja je prije samo dvije godine bila najvrijednija IT kompanija na svijetu, a danas gleda u leđa Appleu i Googleu.

Mogu li Steve Ballmer i ekipa preokrenuti negativni trend? Možda, ali trebat će im nešto puno snažnije od Windows Phone i Windows OS  projekata na kojeg su toliko fokusirani ovih dana...

Do tada Microsoft može samo žaliti za "spaljenim" novcem (potrošili su na milijarde dolara razvijajući propale internetske servise) i propuštenim prilikama (ušli su u razvoj kvalitetne smartphone platforme tek kada su iOS i Android zavladali tržištem).

 

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram