Zatvori
Jasmin Hadzic
02/10/2012

Novi zakon u Japanu prijeti zatvorskom kaznom svima koji skidaju piratski sadržaj s interneta

Novi japanski zakon koji je na snagu stupio u ponedjeljak predstavlja novi korak u borbi protiv raširenog digitalnog piratstva na azijskom tržištu...

Stručnjaci za digitalno intelektualno vlasništvo novi su zakon o ilegalnom preuzimanju autorski zaštićenih dijela već proglasili jednim od najrigoroznijih na svijetu. Dok većina sličnih zakona u drugim državama gotovo isključivo cilja na one koji uploadiraju tj. postavljaju piratski sadržaj - novi japanski zakon predviđa kaznu od 25.000 dolara ili zatvorsku kaznu do dvije godine za sve koji su svjesno preuzimali ilegalni digitalni sadržaj.

Što znači da japanski zakonodavci neće praviti razliku između korisnika koji postavljaju ilegalni sadržaj na internet i onih koji ga putem torrenta ili nekog drugog oblika digitalne distribucije - preuzimaju.

Tamošnje krovno udruženje glazbene industrije žestoko je lobiralo za ovaj zakon tvrdeći kako je istraživanje iz 2010. godine pokazalo kako broj ilegalih preuzimanja nadmašuje legalna za čak 10 puta!

Njihov ZAMP objavio je kako je u Japanu prošle godine konumirano oko 4,36 milijardi video i audio datoteka, dok je legalno kupljeno tek 440 milijuna datoteka.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj rigidni japanski anti-piratski zakon biti provediv u praksi...

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram