Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2012

Ovo se zove oporavak: Azija ove godine očekuje rast BDP-a od 6,1 posto

Azijska razvojna banka (ADB) snizila je prognozu rasta za Aziju u ovoj i sljedećoj godini, upozorivši da gospodarski problemi u Europi i SAD-u štete zemljama u razvoju...

Banka sada predviđa da će gospodarstvo Azije, bez Japana, porasti u ovoj godini za 6,1 posto. U srpnju prognozirala je rast po stopi od 6,6 posto. Također predviđa da će inflacija iznositi 4,2 posto, umjesto dosada prognoziranih 4,4 posto.

U ADB-u upozoravaju da azijske zemlje moraju smanjiti ovisnost o izvozu a kao glavni razlog snižavanja prognoze izdvajaju sporiji rast u Kini i Indiji, dva najveća gospodarstava u regiji.

Kinesko bi gospodarstvo tako ove godine trebalo porasti 7,7 posto, te 8,1 posto u 2013. Prošle godine poraslo je 9,3 posto.

Indijski će gospodarski rast ove godine usporiti na 5,6 posto da bi iduće ponovo ubrzao, na 6,7 posto.

"Slabiji izgledi za rast svjetskog gospodarstva i slaba domaća potražnja u dva najveća gospodarstva u regiji usporavaju tempo rasta azijskih gospodarstava u razvoju", zaključuju u ADB-u.

Upozoravaju istodobno da veliki rizik za aktualne snižene prognoze predstavljaju nastavljena dužnička kriza u eurozoni i proračunski problemi u Sjedinjenim Državama.

Podaci objavljeni ovog tjedna podupiru sumornu prognozu ADB-a. Tako je kineska industrijska proizvodnja u rujnu pala drugi mjesec zaredom, japanski proizvođači iskazali su veći pesimizam u vezi s poslovanjem a južnokorejski je izvoz pao, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram