Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2012

Sloveniji će uskoro biti potrebno 12 milijardi eura pomoći iz stabilizacijskog fonda?

Slovenija će u idućih pet godina trebati 12 milijardi eura pomoći od Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) ako ne uspije provesti predviđene reforme, ocijenio je u utorak za portal slovenskog Telekoma financijski analitičar Andraž Grahek...

"Ako ne provedemo reforme, u prvom redu mirovinsku, u idućih godinu-dvije dana izgubit ćemo pristup međunarodnom tržištu obveznica. To bi značilo da bi bili prisiljeni od ESM-a tražiti pomoć od 12 milijardi eura za financiranje proračuna i servisiranje duga", rekao je Grahek.

Dodao je da bi to značilo prihvatiti i petogodišnji program restrikcija i mnogo korjenitijih reformi od onih koje predlaže sadašnja Janšina vlada te da Slovenija ni u kojem slučaju ne može izbjeći reforme i mjere fiskalne stabilizacije.

"Reforme ne možemo izbjeći, jedino je pitanje tko će ih i kada provesti", rekao je slovenski nezavisni analitičar kojega u zadnje vrijeme kao nezavisnog analitičara često citiraju svjetske agencije i mediji kada se bave špekulacijama o tome hoće li Slovenija trebati međunarodnu financijsku pomoć ili ne.

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u ponedjeljak da Slovenija za sada ne razmišlja o traženju pomoći iz novog fonda čiji je kreditni potencijal za zemlje eurozone koje se nađu u financijskim teškoćama čak 500 milijardi eura, a koji bi trebao presudno djelovati na stabilnost zajedničke valute te vjerojatno omogućiti sniženje zahtijevanih kamata na državne obveznice zaduženijih zemalja Europske monetarne unije.

Šušteršič je izrazio uvjerenje da će sadašnja slovenska vlada uspjeti sa svojim programom reformi i rezanja proračunskih troškova, te da će doći i do pada zahtijevanih prinosa na slovenske obveznice, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram