Zatvori
Poslovni Puls
10/10/2012

Kada zrakoplovi krenu nizbrdo: Croatiji Airlines prijeti stečaj?

Croatia Airlines mogla bi se naći u velikim problemima, a u pitanju bi mogao doći i njezin opstanak, piše Globus...

Naime, na naplatu stiže milijardu kuna iz ugovora sklopljenog 2008. s Airbusom za kupnju četiri aviona, a ukoliko ne uspiju promijeniti ugovor bit će to katastrofalan udarac za hrvatskog avioprijevoznika.

Direktor Croatia Airlinesa mora što prije šefovima Airbusa objasniti kako CA nije u mogućnosti kupiti četiri nova Airbusa A 319 kako je dogovoreno, jer prema dosadašnjem ugovoru financiranje se mora dogovoriti 1. siječnja 2013.

Dapače, već je trebalo započeti ugovaranje kredita za avansno plaćanje novih aviona kod KFW Ipex Bank. U toj banci - koja je članica grupacije Njemačke razvojne banke i već je kreditirala Croatia Airlines u poslovima s Airbusom - sve je već spremno za obradu kredita. No u Croatia Airlinesu izračunali su da bi kupovina četiriju novih zrakoplova ionako prezaduženu kompaniju dovela u bankrot.

Vrijednost ugovorenog posla s Airbusom je 175 milijuna dolara, što je dakle gotovo milijardu kuna.

Uprava Croatia Airlinesa hitno je stavila sve računice na papir. Prošloga tjedna plan nabave i financiranja novih zrakoplova predočila je svome većinskom vlasniku Vladi. Nakon što su vidjeli računice, u Vladi se, doznaje Globus, upalio alarm. Postavilo se i pitanje zašto je uopće sklopljen ovakav ugovor. Navodno je to bio i jedan od uvjeta da bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy primi Ivu Sanadera.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram