Zatvori
Poslovni Puls
10/10/2012

Ljuti Slavko Linić: U ovom sustavu više ne možemo financirati propala poduzeća!

"Vlada rasterećuje gospodarstvo i izvoznike kako bi ih učinila konkurentnijim, zbog čega sada uglavnom trpe građani." Rekao je to ministar financija Slavko Linić na skupu udruge Hrvatski izvoznici o ekonomskoj politici Vlade i očekivanjima za 2013. godinu...

"Vlada je zatekla 20 milijardi kuna skrivenog deficita, što zna svaki potencijalni investitor u Hrvatsku, a ne žele znati jedino građani i dio privrednika. Kako su porezi u Hrvatskoj za građane i privredu previsoki, smanjenje deficita novim porezima nije rješenje, pa je Vlada prionula smanjenju rashoda, što nailazi na oštre otpore sindikata", kaže Linić.

Najavljuje da Vlada za iduću godinu planira dodatna smanjenja materijalnih rashoda za milijardu kuna, a za 600 milijuna kuna smanjenje izdataka za plaće u javnom sektoru. No unatoč tim smanjenjima, bolji rezultati mogu se očekivati tek kada rast bude 1,7%. "Istodobno Vlada gospodarstvu pomaže smanjenjem zdravstvenog doprinosa te ukidanjem ili smanjenjem neporeznih davanja, a u planu je i zamjena komunalnih naknada porezom na nekretnine", kaže Linić.

"Gubitak prihoda zbog smanjenja zdravstvenog doprinosa nadoknađen je povećanjem PDV-a, što su ponajprije osjetili građani, a manje gospodarstvo i izvoznici", dodao je.

Govoreći o rješavanju problema nelikvidnosti, podsjetio je da ja Ministarstvo financija omogućilo poreznim dužnicima reprogramiranje duga, a zajedno s HBOR-om, HNB-om i poslovnim bankama osiguralo je osam milijardi kuna po povoljnim uvjetima, za otplatu duga i nove projekte. "Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi Vlada želi osposobiti posrnule tvrtke za normalno poslovanje stavljanjem u funkciju 50 milijardi kuna potraživanja. Riječ je o 60 tisuća takvih tvrtki, među kojima 650 ozbiljnih", kaže Linić.

Uz proračunski deficit, velik problem Hrvatske, prema njegovu mišljenju, je trgovinski deficit koji se može smanjiti ako se ozbiljno pristupi jačanju domaće proizvodnje. Primjerice, to bi se moglo proizvodnjom energije i naftnih derivata za domaće potrebe u Hrvatskoj. Ove godine Hrvatska uvozi 40% derivata, a mogla bi ih izvoziti kad bi se više aktivirale dvije rafinerije, kaže Linić.

Smatra da su ulaganja u plinsko-naftne bušotine neoprostivo mala, premda ima prostora za izradu deset plinskih platformi za sjeverni Jadran, "što bi bio lijep posao za brodogradilišta". Upozorava da država može, kao što je lani učinila u pet navrata, oduzeti koncesije za eksploataciju nafte i plina tvrtkama koje ne proizvode i ne ulažu.

Linić je otklonio mogućnost devalvacije kune, objasnivši da bi ona imala učinak od godine dana, a ne bi riješila problem zapuštenih državnih financija.

Na pozive izvoznika za osnivanje domaće izvozne poslovne banke, odgovorio je da država nema što tražiti u komercijalnom bankarstvu. "Hoćete političare da kao vlasnici daju novac propalim poduzećima. Vratimo se onda u drugo društveno uređenje", rekao je Linić. "Kada ćemo već jednom odrasti", upitao je Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram