Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2012

Dubrovnik će angažirati inozemnu aviokompaniju za jeftiniji prijevoz do Zagreba?

Dubrovački gradonačelnik  Andro Vlahušić je nastavno na inicijativu koju je pokrenuo za omogućavanje povoljnih karata za letove do Zagreba za Dubrovkinje i Dubrovčane, a u svrhu ublažavanja posljedica prometne izoliranosti, situaciju i mjere za poboljšanje predstavio ministarstvu prometa i upravi Croatia Airlinesa za boravka u Zagrebu...

Vlahušić je istaknuo kako je interes Grada Dubrovnika i građana redovita veza sa Zagrebom zračnim putem po povoljnoj cijeni, posebno u situaciji kada nema adekvatne cestovne veze, ali i kada se ona izgradi.  Financijski razlozi su jasni, cijena povratne autobusne karte je oko 400 kuna, a putovanje traje najmanje 10 sati uz prelaske državnih granica preko Neuma. Automobilom pute traje 6 do 7 sati, a cijene su nevjerojatno visoke, jer je samo cestarina od Vrgorca do Zagreba  220 kuna, a trošak goriva u jednom smjeru je oko 600 kuna. Kada se uzmu u obzir troškovi parkinga u Zagrebu i činjenica da je za jedan efektivni dan potrebno izdvojiti ukupno tri dana samo put košta oko 2000 kuna, bez spavanja i hrane za to razdoblje.

Iz prethodnog je razvidno kako je jedini logičan izbor putovanje zrakoplovom, ali za građane je sadašnji model neprihvatljiv, odnosno preskup, posebno kada se u obzir traje da turistička sezona traje osam mjeseci pa povoljnih karata, a ni dovoljno mjesta u ekonomskoj klasi na linijama Dubrovnik Zagreb nema, objasnio je Vlahušić.

Cilj Grada Dubrovnika je uvođenje subvencioniranih karata koje bi koštale 200 kuna u jednom smjeru, a mogle bi ih kupiti samo fizičke osobe i to najviše 6 puta godišnje, dok za ostale letove mogu karte kupovati po ekonomskoj cijeni koja za ovaj let u jednom smjeru ne bi trebala biti skuplja od 400 kuna.

"Ukoliko nam Croatia Airlines kao nacionalni avio-prijevoznik ne može osigurati ovakve uvjete, Grad Dubrovnik je spreman raspisati natječaj za kompaniju koja je to u mogućnosti napraviti. Naime, nakon pristupanja Europskoj uniji na snagu stupa „Open Sky“ pa će se otvoriti vrata konkurenciji u zračnom prijevozu. Grad je spreman iz proračuna sufinancirati plaćanje subvencioniranih karata, a isto će službenim putem tražiti od zračnih luka Dubrovnik i Zagreb te države koja je vlasnik Croatia Airlinesa", poručio je Vlahušić.

Gradonačelnik Vlahušić je također predstavio iskustva iz Španjolske gdje građani na Ibizu mogu putovati za samo 50 Eura uz državnu subvenciju. Budući da su ovi letovi povezani s programskim sadržajima u destinaciji, Croatia Airlinesu je stoga predloženo uvođenje promotivnih vikend paketa za dolaske u Dubrovnik izvan glavne turističke sezone, za koje bi Grad i Turistička zajednica u suradnji s privatnim sektorom osigurala atraktivne sadržaje te promotivne cijene Dubrovnik carda koji bi im omogućio pristup. Ovakav program bi se promovirao u cijeloj regiji koja je nedovoljno zastupljeno zimsko tržište za Dubrovnik, stoji u priopćenju iz dubrovačke gradske uprave.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram