Zatvori
Poslovni Puls
12/10/2012

Hrvatsku u prvih osam mjeseci posjetilo 9,5 milijuna turista

U Hrvatskoj je tijekom prvih osam mjeseci ove godine u komercijalnim smještajnim objektima boravilo 9,5 milijuna turista koji su ostvarili gotovo 53 milijuna noćenja, što su porasti od 2,3 posto u dolascima i 3,2 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine...

U kolovozu je zabilježen porast turističkih dolazaka od dva posto i noćenja od 2,3 posto.

Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku temeljeni na istraživanju koje obuhvaća sve pravne osobe i njihove dijelove, fizičke osobe i kućanstva koja turistima iznajmljuju smještaj.

U tom istraživanju nije obuhvaćen nekomercijalni turistički promet u kućanstvima, kao ni luke nautičkog turizma.

Stranih je turista u osam mjeseci u Hrvatsku došlo 8,4 milijuna ili 3,2 posto više nego lani, a veći porast od 4,2 posto stranci su ostvarili s 48,5 milijuna noćenja.

I u kolovozu su stranci uobičajeno dominirali u hrvatskim smještajnim objektima, bilo ih je gotovo tri milijuna ili 2,5 posto više, a s 19,3 milijuna noćenja u plusu su za tri posto u odnosu na lanjski kolovoz.

Domaćih turista i njihovih noćenja bilo je manje i u osam mjeseci i u kolovozu.

U osam mjeseci dolazaka domaćih turista bilo je milijun ili 4,5 posto manje, a noćenja 4,2 milijuna ili sedam posto manje, dok su u kolovozu s 212,7 tisuća dolazaka i 1,3 milijuna noćenja u minusu od 3,4 posto i od 6 posto.

Najbrojnji strani turisti, i s najviše noćenja, bili su Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Talijani, Česi, Poljaci, Nizozemci i Slovaci, pri čemu su svi osim Slovenaca, Čeha i Talijana ostvarili i poraste noćenja.

Strani turisti su u Hrvatsku ove godine dolazili iz ukupno 64 zemlje, uz još nekoliko sa svih kontinenata koje se broje skupno.

Porasti dolazaka i noćenja turista iznad 20 pa do 50 posto ove su godine zabilježeni sa Novog Zelanda, Koreje, Japana, Argentine, Brazila, Tunisa, Maroka, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Estonije i Bjelorusije.

Premda su to još relativno mali apsolutni brojevi turista zanimljivost su veliki postotni porasti, iznad 50 pa i do više od 200 posto, dolazaka i noćenja turista iz niza arapskih zemalja poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Omana i Jordana, a u skupini sa velikim postotnim porastima su i Indija, Indonezija i Kina, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram