Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2012

Jadna naša djeca: 67 posto ispitanika susrelo se s korupcijom u školskom sustavu!

POVEZANE OBJAVE:

Početkom školske i akademske godine, počinju i "slatke brige". No, kada profesori iz nekog razloga odluče otežati polaganje ispita ili predaju diplomskog rada, "slatke brige" poprime gorak okus. Koliko se hrvatskih školaraca i studenata suočilo s nekim oblikom korupcije tijekom svog obrazovanja, istražio je portal EduCentar u anketi provedenoj na više od 250 ispitanika...

Rezultati istraživanja otkrivaju šokantnu situaciju - 67% ispitanika susrelo se s nekim oblikom korupcije u školstvu. Većina njih (26%) koristila je mito za upis u željenu školu ili fakultet. Korupciju u školstvu najbolje opisuju komentari ispitanika: "Malo novaca nikada ne škodi da se proguraš na smjer koji želiš." ili "Jači smjerovi su i skuplji, no sve se da srediti."

Korupcija nije samo prisutna tijekom upisa, već i prilikom polaganja ispita pa tako 17% ispitanika koristi mito za uspješnije polaganje ispita. "Profesor je dopustio prepisivanje na ispitu onim studentima koji su kupili njegovu knjigu", iskustvo je jednog ispitanika. Osim novca, pojedinci nude i određene ustupke ili usluge: "Nisam imao uvjete za izlazak na ispit, no mama mi radi u bolnici pa je profesoričinoj kćeri sredila pregled bez čekanja."

Da je procjena nečijeg znanja subjektivna najbolje potvrđuje podatak prema kojem  16% ispitanika doživi korupciju prilikom ocjenjivanja. Prema komentarima ispitanika većinom se radi o dobivanju boljih ocjena na temelju poznanstva.

"Plavu kuvertu" za potrebe odobrenja završnog ili diplomskog rada svom profesoru predaje 8% ispitanika.

Tek malo više od trećine ispitanika (33%) pamti samo pozitivna iskustva iz svojih školskih tj. studentskih dana. Oni navode da se osobno nisu susreli s nijednim oblikom korupcije te da su tome podložni samo "loši studenti". Prema mišljenju tih ispitanika "oni koji znaju, ne trebaju mito za prolaz."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram