Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2012

Brutalno slikoviti Čačić: Hrvatska ima gangrenu, možda ćemo morati odrezati cijelu nogu!

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić usporedio je danas stanje hrvatskog gospodarstva s organizmom zahvaćenim teškim bolestima kao što su gangrena, dijabetes i karcinom te istaknuo da se takvo stanje i potreba "bolnih rezova" više ne mogu ignorirati...

"Sve što se u Hrvatskoj događa u biti podsjeća na gangrenu ili dijabetes, a Vlada toga mora biti svjesna kao stanja gospodarskog organizma", rekao je Čačić zamoljen za komentar novootkrivenih dugova Brodosplita od 370 milijuna kuna.

"To ne boli, na prvi pogled možete glumiti da vam nije ništa, a organizam se doslovce raspada", kaže Čačić. Dodaje da se, ako se gangrena, dijabetes ili karcinom ne počnu liječiti pretvarajući se politički da nije ništa, dovodi u situaciju da se mora "izvaditi plućno krilo ili rezati ne samo gležanj nego i cijelu nogu" radi preživljavanja.

"Mi smo sad u fazi kad se više ne može glumiti da možemo proći bez bolnih rezova", kaže Čačić.

Na pitanje hoće li dodatnih 370 milijuna kuna Brodosplita značajnije utjecati na državne financije, rekao je da je to respektabilan iznos za koji se treba puno raditi i da će utjecaja svakako biti, ali ne značajnog, s obzirom na njegov relativno malen udjel u budžetu koji je preko 300 puta veći od tog iznosa.

Dodatni gubitak nakupio se u zadnje dvije godine, kad su svi procesi bili zaustavljeni, a aktualna Vlada i Ministarstvo gospodarstva su u najkraćem mogućem roku ponovo pokrenuli procese tako da se ovih dana očekuje Vladina odluka o potpisivanju ugovora za Brodosplit.

Inače, kaže Čačić, štete u Brodosplitu su mnogostruko veće od 370 milijuna kuna i platit će ih hrvatski građani.

Upitan za komentar porasta inflacije u rujnu na godišnjoj razini za pet posto, što je najviše od 2008. godine, rekao je da je to više-manje predvidivo, a razlog je dominantno rast cijena energije i prehrane.

Čačić očekuje da će inflacija u sljedećem razdoblju lagano usporavati i da će dospjeti u razmjere koje je Vlada očekivala te da neće prijeći negativne rekorde iz 2008. godine.

Vlada, kaže Čačić, ne predviđa daljnja povećanja cijena osim u toplinarstvu, što se odnosi na 120 tisuća obitelji u Hrvatskoj. Čačić očekuje da će inflacija u sljedećim mjesecima stagnirati i na području energetike i prehrane, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram