Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2012

Hrvatska M San Grupa najveća regionalna IT tvrtka s godišnjim prihodima od 246 milijuna eura

U 2011., 100 najvećih IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarili su ukupno 2,53 milijarde eura i zapošljavali  nešto više od 13 tisuća radnika...

U odnosu na godinu dana prije ukupni prihod uključenih tvrtki povećan za 2,2 posto. Istodobno,  broj zaposlenih smanjen je za 1,4 posto.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih 246 milijuna eura, a u prvih pet uključeni su i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Nalazi su to upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već treću godinu zaredom.

"Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2010. vodeće kompanije u regije ostvarile su skromno povećanje prihoda i u prošloj godini"  ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor  IDC Adriatics. "Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda."

- U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona;  informatičkih poduzeća  pružatelja IT usluga i proizvođača softvera  vodeće tri kompanije su redom kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrto mjesto uskočio Combis. Među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjači  regionalna kompanija  In2 Grupa.

- Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, kao i u 2010. Godini, a na drugu se poziciju probio Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

- Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, koji je istisnuo Diss na četvrto mjesto. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja.

"Ovakav pregled daje odgovor na pitanje "tko je tko" u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, voditeljima informatike i nabavi omogućuje  uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih postignuća s konkurencijom", pojašnjava Žitnik. "Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera kod procjene kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama u sljedećoj godini", kaže Žitnik.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram