Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2012

Google namjerava blokirati francuske internetske medije?

Američki internetski div Google francuskoj je vladi najavio mogućnost prestanka navođenja francuskih medija ako bi za to morao plaćati porez koji zahtijevaju medijski izdavači i kojem je sklona francuska ministrica kulture...

Francuski izdavači u rujnu su od vlade zatražili prijedlog zakona kojim bi pretraživači poput Googlea plaćali naknadu u slučaju korištenja njihovih tekstova. Prijedlogom zakona bi se pretraživačima nalagalo plaćanje svakog čitanja pojedinog teksta na koji u pretraživanju usmjere surfera, a kazna za neplaćanje ide do tri godine zatvora i 300 tisuća eura novčane kazne".

Google "ne može prihvatiti" da se uspostavom takve odredbe "dovede u pitanje sam njegov opstanak, te bi zbog toga bio primoran prestati navoditi francuske izvore", stoji u priopćenju koje je Google ovog mjeseca poslao nekolicini francuskih ministarstava.

Američki pretraživač podsjeća u priopćenju da "svakog mjeseca preusmjeri četiri milijarde 'klikova' prema internetskim stranicama francuskih izdavača". Smatra da se prijedlogom zakona "zapravo želi zabraniti navođenje nekomercijalnih izvora".

"Takav bi zakon u konačnici ograničio pristup informacijama, smanjio broj francuskih internetskih stranica čiji se sadržaj navodi, ali i zakočio inovativnost", smatra Google.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram