Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2012

Čačić "narodnim" obveznicama želi financirati nove projekte?

Radimir Čačić pozvat će građane da ulažu u njegove projekte, što će im, obećava, donijeti više od 10 posto godišnjeg prinosa na uloženo. Kao dodatna sigurnost nudit će se i mogućnost otkupa uloženog sa 6-7% garantirane zarade, piše Večernji list...

Prije Čačića, građana se sjetio i talijanski premijer Monti koji je uključio Talijane u spas javnih financija te im prošli tjedan prodao 18 milijardi eura domoljubnih obveznica. Tim je novcem Monti zatvorio proračunske obveze za 2012. godinu.

Italija nije jedina europska država koja se zadužuje kod stanovništva. Redovito su to činile Irska i Belgija, a od tranzicijskih država o narodnim se obveznicima trenutačno razmišlja u Mađarskoj i Hrvatskoj. Još na početku ministarskog mandata ministar financija Slavko Linić najavio je da će, ako ove godine sačuva rejting i stabilizira javne financije, od 2013. uključiti narod u svoje financijske planove. Građani u pravilu gube na državnom dugu jer kao porezni obveznici plaćaju velike kamate, no kad bi se pojavili kao kupci državnih obveznica, mogli bi i profitirati u poslu s državom.

Uspjeh domoljubnih obveznica u Italiji ne pripisuje se domoljublju, već solidnim prinosima i dodatnim osiguračima. Garantirani prinos od 2,55 uvećava im se za godišnju stopu inflacije (očekuje se 3 posto) i 0,4 posto bonusa sačuvaju li papire do kraja – sve zajedno oko 6 posto. Italija se posljednje dvije godine i inače zadužuje po toj cijeni, dok su tamošnje kamate u bankama jedva na razini godišnje inflacije. Kupnjom državne obveznice Talijani će zaraditi više nego da novac drže u banci – isključi li se rizik bankrota države u roku od četiri godine, čega se zacijelo ne boje. Prodaja obveznica građanima iznimka je, a ne pravilo, jer države troše puno novca. Neslužbeno Večernji list doznaje da ni Linić nije odustao od svoje ideje, ali zasad nema detaljnijih informacija.

Država se iduće godine mora zadužiti za približno 4,5 milijardi eura, od čega treba refinancirati tri milijarde eura starog duga koji stiže na naplatu, a 1,5 milijardi eura mogao bi biti novi deficit.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram