Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2012

Hidroavioni postaju nova jadranska turistička senzacija i način prijevoza?

Uskoro bi većina naseljenih jadranskih otoka od Pule do Dubrovnika mogla brzim hidrozrakoplovima biti povezana s većim gradskim središtima, ukupno tridesetak luka na našoj obali...

To predlaže biznismen Sawo Runjajić, a projekt vodi Aqua Project Group i SF marina, dok avioni pripadaju tvrtki ECA – European Coastal Airlines, tvrtki kćeri ECA-e, Europski obalni zračni prijevoz, registriranoj i u Zagrebu.

Naime, Runjajić predlaže amfibijske zrakoplove s 19 sjedala tipa De Havilland Twin Otter DHC-6, koji mogu slijetati na more, ali i na tvrde piste. U prvoj fazi povezali bi Split i Dubrovnik s Korčulom i Hvarom, Visom, Lastovom i drugim otocima, a sjevernije Zadar, Rijeku, Pulu s Malim Lošinjem, Rabom i ostalim otocima. Iz Dubrovnika bi se prema otocima letjelo iz zračne luke u Čilipima i iz Gruža, odakle bi let do Korčule trajao 20 minuta, a karta bi stajala 43 eura.

Od Splita do Hvara let bi trajao 12 minuta i stajao 25 eura, dok bi se od Splita do Korčule letjelo 20 minuta po cijeni od 43 eura. Dvije minute više leta trebalo bi od Rijeke do Malog Lošinja, a karta bi koštala 48 eura. U drugoj fazi ove bi se otoke povezalo s talijanskim gradovima kao što su Brindizi, Bari, Foggia, Ancona, Rimini, Ravena, Bologna, Padova, Trst i Venecija.

Primjerice, iz Ancone do Malog Lošinja let bi trajao samo 32 minute, a od Pescare do Visa hidroavionu trebaju 42 minute leta. Jedan od nedostataka je buka od 85 decibela koju ovi hidroavioni proizvode samo pri polijetanju, i to s maksimalnom težinom uz najjaču snagu motora. Runjajić predlaže da zrakoplovi polijeću 400 do 500 metara izvan luke, gdje bi se nalazili i pontonski mini terminali, pa buka ne dopirala do obale, piše Slobodna Dalmacija.

Foto: fineartamerica.com

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram