Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2012

Vlada ipak odgađa uvođenje novog zakona o porezu na imovinu?

Građani Hrvatske od sljedeće godine možda ipak neće plaćati porez na imovinu, nego će i dalje za svoje stanove i kuće plaćati komunalne naknade, a na vikendice porez na kuće za odmor, piše Novi list...

"Hoće li se taj porez uvesti od sljedeće godine ili ćemo ga prolongirati za godinu dana odlučit će Vlada", kazao je Linić.

Političku odluku o tome uskoro bi trebao donijeti uži kabinet Vlade, a mogućnost da Hrvatska porez na imovinu ne uvede već za dva mjeseca najavio je u ponedjeljak sam ministar financija Slavko Linić gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan.

"Svi modeli su pripremljeni, Zakon je upućen na uži kabinet i taj je porez moguće uvesti i primijeniti od 1. siječnja sljedeće godine. Hoće li se taj porez uvesti od sljedeće godine ili ćemo ga prolongirati za godinu dana odlučit će Vlada", kazao je ministar Linić.

Ukoliko uži kabinet Vlade, u kojem su uz premijera i potpredsjednici, odluči da se porez na imovinu uvodi od sljedeće godine javna rasprava o zakonu, pojasnio je ministar, može započeti već za dva tjedna.

Iako se činilo da je uvođenje poreza na imovinu od sljedeće godine gotova stvar, s tim da je postojala opcija da se uvodi u fazama, sugovornici Novog lista iz Vlade priznaju da se još uvijek važe je li s obzirom na sadašnju situaciju najbolji trenutak za uvođenje tog poreza.

Ministarstvo nikada nije otkrilo model poreza na imovinu niti stopu po kojoj bi se on naplaćivao, tek su najavljivali da će se on plaćati na vrijednost nekretnine i da za kuće i stanove u kojima vlasnici žive taj porez neće biti veće opterećenje od komunalne naknade, dok će ga puno jače "osjetiti" oni čije nekretnine nisu u funkciji, a među njima su i banke.

Izvor iz Vlade kaže da nema dvojbi da će se porez uvesti, jer Europska unija ne poznaje komunalnu naknadu nego porez na imovinu. Pitanje je samo hoće li se stvari promijeniti za dva mjeseca ili tek za godinu i dva mjeseca.

O tome hoće li se odgoditi uvođenje poreza na imovinu ovisit će i provedba plana da se dodatno rastereti gospodarstvo, odnosno da se smanje doprinosi za zdravstvo koji su u ovoj godini pali sa 15 na 13 posto. Najave Ministarstva financija govorile su da bi uvođenje poreza na imovinu donijelo više novca za financiranje zdravstva na lokalnoj razini što bi omogućilo da se i u sljedećoj godini reže zdravstveni doprinos. Kako se i porez na imovinu i eventualno smanjenje doprinosa moraju ukalkulirati u lokalne i državni proračun, Vlada će odluku morati donijeti najkasnije do sredine studenoga, a neke informacije govore da bi to moglo biti već ovog tjedna.

Oprez u Banskim dvorima ne čudi s obzirom da bi bilo kakvo povećanje poreznog opterećenja za građane bilo teško prihvaćeno u situaciji kad gospodarska situacija sugerira da će stanje kućnih budžeta većine obitelji u siječnju sljedeće godine biti i teže nego što je trenutno.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram