Zatvori
Poslovni Puls
03/11/2012

Južni tok zaobišao Hrvatsku - izgubili smo stotine milijuna eura

Ruski plinovod Južni tok mimoići će Hrvatsku, službeno je potvrdio potpredsjednik Gazproma Aleksandar Medvedev na konferenciji za novinare u povodu potpisivanja konačnog ugovora o gradnji plinovoda s Mađarskom...

Prošli je tjedan takav ugovor potpisala i Srbija, pa je jasno da će trasa plinovoda preko Srbije, kod Subotice, prijeći u Mađarsku. Plinovod bi se trebao početi graditi u prosincu - trasom Rusija (Crno more) – Bugarska – Srbija – Mađarska, odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema sjevernoj Italiji.

"To je loša vijest, to je rezultat činjenice da godinama nemamo sustavnu politiku, da ne planiramo budućnost i činjenice da smo u odnosu na neke ruske investitore povukli neke nekorektne poteze. Nadam se da će nam ovo biti povod da to promijenimo", izjavio je predsjednik Ivo Josipović koji je u Zagrebu otvorio nacionalni forum Ideje i projekti za europsku Hrvatsku.

Slučaj je komentirao i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je o Južnom toku pregovarao s Vladimirom Putinom. "Kada smo s Putinom dogovarali Južni tok, normalno je bilo da ide preko Hrvatske, jer ide koridorom kojim ide naš naftovod. Vlada je bila protiv. Zašto - ne razumijem. Sumnjam da se išta više može učiniti. Gubimo puno - plin koji bi nam direktno dolazio i stotine milijuna eura od tranzita", kazao je Mesić.

Izgradnja Južnog toka stajat će oko 15 milijardi eura. Nositelj je projekta ruski Gazprom, a partneri su talijanska tvrtka Eni, francuski EDF i njemački Wintershal. Južni tok u funkciji bi trebao biti od 2015. Njime će se izvoziti 63 milijarde kubičnih metara plina. U Hrvatskoj se trenutačno godišnje troši oko 3,4 milijarde prostornih metara plina, od čega se oko 2,2 milijarde zadovoljava iz domaćih nalazišta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram