Zatvori
Poslovni Puls
05/11/2012

Spremni ili ne - prve uplatnice za porez na nekretnine stižu već u travnju!

Već na proljeće iduće godine građani će dobiti uplatnice koje će predstavljati akontaciju poreza na nekretninu, a iznos će biti otprilike kao sadašnja komunalna naknada, piše Jutarnji list...

Na jesen će stići prava rješenja, a krajem godine i konačni obračun tog poreza, kao što je to u slučaju plaćanja električne energije.Prema informacijama iz Vlade, Zakon o porezu na nekretnine, kako će se u konačnici zvati, bit će na dnevnom redu već za tjedan dana, potom slijedi široka javna rasprava, a njegova primjena predviđena je od 1. travnja 2013. godine.

Za određivanje poreza bit će važne tri komponente: kvadratura, starost nekretnine i zona u kojoj se nalazi, što će definirati lokalne jedinice koje i ubiru prihode od tog poreza. Pritom bi se sa stopom od dva posto oporezivale nekretnine koje nisu u funkciji, 0,2 posto plaćali bi vlasnici za stanove u kojima stanuju i 0,4 posto za one koje iznajmljuju.

Vrlo sličan način oporezivanja nekretnina uvela je prije godinu dana Grčka. Porez se plaća po kvadratu (0.50 do 20 eura), ovisno o zoni i starosti nekretnine. Kako je posjedovanje stana postalo skupo, mnogi ih žele prodati. Međutim, nitko ih ne želi kupiti, bez obzira što su cijene snažno pale. Ogorčenim i osiromašenim građanima ne preostaje drugo nego platiti račune i čekati. Ono što je sigurno, smatra Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke je da će pasti realno raspoloživi dohodak.

"Međutim, to je preduvjet da se rastereti rad, ojača konkurentnost, stvore preduveti za kreiranje radnih mjesta u srednjem roku i štednja indirektno preusmjeri u druge investicije", ističe on.

Josip Tica, profesor sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, jedan je od onih koji zagovoraju oporezivanja nekretnina i gleda uglavnom pozitivnu stranu priče.

"Negativne posljedice mogu biti samo sociološke prirode jer će zakon nametnuti drugačije ponašanje. Štednja više neće ići u cigle i beton, već bi mogla postati dostupnija za ulaganje u poduzeća, infrastrukturu i ekonomski rast", kaže Tica. Prema njegovom shvaćanju, na kraju to neće biti veliki porezni udar. Jer, kada se obračuna konačna fiskalna vrijednost nekretnine, pri čemu su mnoge stare više desetljeća i nisu na atraktivnoj lokaciji, porezni iznosi za kućanstva ne moraju biti veliki.

Ekonomisti ocjenjuju da će upravno osobna potrošnja, koja je već pogođena rastom nezaposlenosti i padom plaća, biti najslabija točka za rast ekonomije u idućoj godini, piše Jutarnji list.

Foto: raywhitecroydon.com.au

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram