Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2012

Europa pada, a Turska se diže: Fitch povisio turski kreditni rejting

Agencija za kreditne rejtinge Fitch podigla je rejtinge Turske za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti u investicijsku kategoriju, te im dodijelila stabilnu prognozu...

Rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti podignut je na BBB-, s BB+. Za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti rejting je povećan na BBB, s prijašnjih također BB+. Prognoza za rejtinge je stabilna.

Među razlozima za poboljšane ocjene kreditne sposobnosti u Fitchu ističu temeljne prednosti Turske, uključujući umjeren državni dug koji se smanjuje, zdravi bankarski sustav, povoljne srednjoročne prognoze rasta i relativno bogato i diversificirano gospodarstvo.

Od pozitivnih strana navode se i smanjeni rizici za tursko gospodarstvo u bliskoj budućnosti.

"Podizanje rejtinga u investicijsku kategoriju odražava kombinaciju smanjenja makrofinancijskih rizika za gospodarstvo te zemlje u bliskoj budućnosti, s obzirom da je na putu blagog usporavanja gospodarske aktivnosti", kaže se u priopćenju Fitcha.

Ujedno napominju kako vjeruju da je tursko gospodarstvo na putu obnove održivog rasta, ukazujući na srezan manjak na tekućem računu bilance plaćanja nakon lanjskog pregrijavanja i na smanjenu stopu inflacije.

Strateg za tržišta u nastajanju Manik Narain iz švicarske banke UBS kaže kako mnogi ulagači Tursku smatraju zemljom koja je gotovo već u investicijskoj kategoriji.

"U konačnici će ipak tek današnje podizanje rejtinga generirati stvarne investicijske tokove i sniziti troškove zaduživanja te zemlje", tumači Narain, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram