Zatvori
Jasmin Hadzic
06/11/2012

Od junaka do bedaka: Groupon u godinu dana izgubio 85 posto tržišne vrijednosti

I dok se naši lokalni servisi za grupnu kupovinu ozbiljno šire na inozemno tržište - servis koji je pokrenuo maniju "daily dealsa" prolazi kroz najteže razdoblje u svojoj povijesti...

Protekli vikend Groupon je proslavio prvu godišnjicu kao javno izlistana dionička kopanija. Samo u njihovom slučaju, to "slavlje" više je nalikovalo karminama, piše VentureBeat.

Naime, Groupon je od izlaska na burzu izgubio čak 85 posto svoje tržišne vrijednosti. Što znači - ako ste prvi dan javnog trgovanja Grouponovim dionicama kupili dionice vrijedne 10.000 dolara sada posjedujete dionice (tržišno) vrijedne tek 1.500 dolara.

Možemo samo zamisliti kako se osjećaju fond menadžeri koji su u Grouponova obećanja o revoluciji na tržištu e-trgovine "ulupali" desetke milijuna dolara.

Groupon danas vrijedi "samo" 2,47 milijardi dolara što je debelo ispod cijene od 6 milijardi dolara koju je Google nekoć (navodno) bio spreman platiti za očito precijenjeni servis grupne kupovine.

Gotovo sve što je moglo poći krivo - pošlo je...

Od krivo procijenjene vrijednosti tvrtke u samom IPO-u, lažiranog knjigovodstva pa sve do skrivenog izvlačenja novca od strane ulagača i osnivača, a podaci Grouponovog najvećeg konkurenta LivingSocial, pokazuju kako poslovni model grupne kupovine ima neke fundamentalne probleme koji se tek sada pokazuju i poput malo jačeg vala ruše kule od pijeska koje su prije samo nekoliko mjeseci proglašavane najbrže rastućim kompanijama u američkoj povijesti.

Od junaka do bedaka u 365 dana - to je Groupon.

Kako bi prekinuo niz očajnih poslovnih rezultata Grouponu su potrebne velike i hrabre nove ideje.

Još uvijek čekamo na jedno i (ili) drugo...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram