Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2012

Ministar rada Mirando Mrsić priznao da nema pojma kako će se kretati stopa nezaposlenosti

"Kako već godinama više radnih mjesta gubimo nego što ih otvaramo, država mora preuzeti aktivnu ulogu u rješavanju tog problema. Projekcija što će se događati i koliko je nezahvalna, to je isto kao da me pitate da li će na Novu godinu padati kiša", izjavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava...

"Upravo tome služe mjere aktivne politike zapošljavanja. Izmjenama koje stupaju na snagu 8. studenog mjere su poboljšane, i na snazi će biti sve do ulaska Hrvatske u EU. Promjene u mjerama aktivne politike zapošljavanja do ulaska u EU bit će usmjerene ponajprije na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, potpore za samozapošljavnje te potpore za očuvanje radnih mjesta", rekao je ministar Mrsić.

Hrvatski zavod za zapošljavanje slavi pak 106. rođendan uz 331.120 nezaposlenih. Posla ni za lijek. Mjerama aktivne politike zapošljavanja ove godine koristi se oko 38 tisuća ljudi. Najviše kroz javne radove te rad bez radnog odnosa, za 1600 kuna na mjesec. Vlada tako pokušava zaustaviti brojčanik nezaposlenosti. Već godinama više radnih mjesta gubimo nego što otvaramo.

Razmišljalo se o povećanju naknade od 1.600 kuna za rad bez zasnivanja radnog odnosa, no odlučeno je, kaže Mrsić, da umjesto toga HZZ snosi troškove zdravstvenog osiguranja za te osobe, umjesto poslodavca.

I sindikatima je teško dati dugoročnu prognozu, no zasad u bolje sutra ne vjeruju. "Industrijska proizvodnja pada, potražnja pada, samim tim pada potrošnja, time se zatvaraju radna mjesta, mi smo u neprekidnoj spirali, to čak ni nikakve aktivne mjere politike zapošljavanja neće uspjeti pomaknuti s mjesta, bez da se počnu stvarati uvjeti za otvaranje novih", rekao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, prenosi HRT.

No ministar bolje dane najavljuje već za drugu polovicu 2013. Očekuje otvaranje radnih mjesta.

"Ove godine smo odvojili 27 posto više nego prošle godine, oko 378 milijuna, nadam se da ćemo za sljedeću godinu imati isto ili više. Prije donošenja proračuna ne bih licitirao brojkom", rekao je Mrsić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram