Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2012

Vlada odustala od poreza na imovinu - ali od 1. travnja uvodi porez na nekretnine

Vlada je odustala od uvođenja poreza na imovinu te će umjesto toga od 1. travnja uvesti porez na nekretnine koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu i financijski stabilizirati jedinice lokalne samouprave, najavio je ministar financija Slavko Linić...

"Odustali smo od poreza na imovinu jer nam je štednja potrebna radi stabilnosti bankarskog sustava, pa nismo htjeli dirati kamatu, a oporezivanje dividende bi pogodilo investitore", rekao je Linić na konferenciji EUforija.

Porez na prvu nekretninu, onu u kojoj se živi, radi i stanuje, trebao bi biti otprilike na razini komunalne naknade. No, Linić nije znao reći koliki će biti taj iznos jer su dosad komunalne naknade svaki grad i općina utvrđivali za sebe, pa tako 20 posto jedinica lokalne samouprave uopće nema takve naknade, dok ih 30 posto ima uz oslobađanje od plaćanja do 90 posto.

Druga nekretnina, u što ulaze vikendice i ostalo, više neće biti oporezovana kao dosad kada se plaćala komunalna naknada plus porez na vikendicu, nego će biti opterećena nešto većim porezima koji će kompenzirati sadašnja davanja.

"Najviše će biti oporezovane nekretnine koje nisu u funkciji jer nam je interes da svaka prazna nekretnina bude barem iznajmljena", upozorio je Linić koji zasad nije želio govoriti o poreznim stopama već je najavio da će novi zakon biti predstavljen idućeg tjedna.

"Prihodi od tog poreza neće ići u državni proračun već jedinicama lokalne samouprave. Vlada će pritom biti vrlo stroga pa će i sebi odrezati porez na svu imobiliziranu državnu imovinu, kao i jedinicama lokalne samouprave na njihovu imovinu", najavio je ministar financija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram