Zatvori
Poslovni Puls
08/11/2012

Srbija od Kineza "žica" kredit od 1,8 milijardi dolara

Srbija je zamolila Kinu za kredit od 1,8 milijardi dolara za gradnju energetske i prometne infrastrukturne, objavljeno je jučer u Beogradu, istog dana kada je i srbijanska središnja banka priopćila da je ukupna devizna štednja građana početkom studenog premašila osam milijardi eura...

Kako je nakon razgovora sa zamjenikom kineskog ministra trgovine Yung Shanom na tiskovnoj konferenciji priopćio srbijanski ministar financija Mlađan Dinkić, molba kineskoj Eksim banci odnosi se na kredit koji bi Srbija iskoristila za već započete projekte autocesta i dogradnju termoelektrana.

Dinkić je rekao i da bi u ovim projektima zajednički sudjelovala srbijanska i kineska poduzeća.

Kina je Srbiji donirala milijun eura koji će se iskoristiti za projekte socijalne srkrbi.

Srbijanska središnja banka objavila je da je u 2012. godini devizna štednja građana povećana za oko 400 milijuna eura, i u studenom je premašila osam milijardi eura.

Dok srbijanska središnja banka porast štednje tumači kao rezultat povećanog povjerenja građana u banke, analitičari procjenjuju da, unatoč lošim gospodarskim uvjetima i malim plaćama, građani upravo u vrijeme krize poučeni krizom iz 90-ih godina nastoje odvojiti što je moguće više novca za "crne dane".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram