Zatvori
Poslovni Puls
12/11/2012

U Kataru zainteresirani za hrvatski LNG terminal, ali i za zajedničke softverske projekte!

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u Dohi nakon razgovora s katarskim emirom Hamadom al-Tanijem da postoje "vrlo dobri" izgledi za suradnju Hrvatske i Katara na izgradnji LNG terminala na Krku...

Josipović, koji boravi u višednevnom posjetu Kataru na čelu brojnog hrvatskog političko-gospodarskog izaslanstva, kazao je da je s katarskim poglavarom razgovarao o obnovi odnosa Hrvatske i Katara koji su zadnjih desetak godina bili zamrli.

Glavna tema razgovora bio je LNG terminal. "Razgovori o tom projektu, koji su započeli prije desetak godina, propali su krivnjom naše strane. Nije bilo suglasja o tome u državnom vrhu, a danas postoji potpuno suglasje", rekao je hrvatski predsjednik nakon razgovora. Dodao je da se razgovaralo i o uzrocima zbog kojih taj projekt nije nastavljen i nije dovršen.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliki su izgledi da se realizira projekt izgradnje LNG terminala, Josipović je kazao da su šanse "vrlo dobre". "Emira i njegovu delegaciju zanima brzina i ekonomičnost cijeloga projekta", rekao je Josipović.

Po njegovim riječima hrvatska strana, posebno prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, dala je vrlo detaljna obrazloženja o globalnim aspektima toga projekta, uključujući suradnju sa zemljama Europske unije, potencijalnim kupcima ukapljenog plina. Mislim da je dojam vrlo dobar, rekao je Josipović.

Na razgovorima je bilo riječi i o suradnji u prehrambenoj, prerađivačkoj i vojnoj industriji. "Uvjeren sam da ako pokažemo upornost i ozbiljnost da nas očekuje uspješna gospodarska suradnja", zaključio je Josipović, prenosi HRT.

Kako se doznaje od članova hrvatskog izaslanstva, katarska strana je zainteresirana za proizvode hrvatske vojne industrije, te za obrazovanje časnika. Najavljeno je da će uskoro u Hrvatsku doputovati katarsko vojno izaslanstvo koje bi trebalo nastaviti razgovore o produbljivanju vojne suradnju dviju zemalja.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s katarskim ministrom vanjskih poslova Halidom Bin Mohamed Al-Atijahom.

Pusić je izjavila nakon sastanka s Al-Atijahom da su razgovarali o interesu za političku i gospodarsku suradnju. Politička suradnja, kazala je Pusić, odnosi se na regiju jugoistočne Europe i projekte u njoj te s druge strane projekte za koje je Hrvatska zainteresirana na južnom Mediteranu, zemljama Arapskog proljeća, onima koje su prošle kroz Arapsko proljeće, ali i onima koje prolaze kroz korjenite reforme, iako nisu bile u sukobu.

Dodala je da je jedna od tema razgovora bio i interes hrvatskih gospodarskih subjekata da u Kataru, u sklopu njihovog tehnološkog parka, razvijaju određene softvere te da zajedno s tom zemljom nastupaju na trećim tržištima gospodarski, ali i u okviru razvojne pomoći, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram