Zatvori
Poslovni Puls
12/11/2012

Zašto Hrvati piju kao da sutra neće svanuti?

Procijenjena potrošnja alkohola po stanovniku u Hrvatskoj je 2009. iznosila 12,76 litara, što je oko 0,2 litre više od godišnje potrošnje u Europskoj uniji koja ima najvišu potrošnju alkoholnih pića u svijetu...

Ti podaci objavljeni su u nacrtu Hrvatskog akcijskog plana o alkoholu od 2012. do 2020. koji je danas u organizaciji Ministarstva zdravlja predstavljen na konferenciji o alkoholu u dvorcu Lužnica kod Zaprešića.

Godišnja potrošnja alkohola u Europi procjenjuje se na 12,5 litara čistog alkohola po odrasloj osobi ili tri alkoholna pića na dan, što je dvostruko više od svjetskog prosjeka.

U Hrvatskoj je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od 2000. do 2009. zabilježen pad standardizirane stope smrtnosti od kronične bolesti jetre i ciroze, a isti je trend prisutan u Mađarskoj i Francuskoj, dok je u Finskoj i Poljskoj zabilježen porast.

Prema rezultatima prvog istraživanja o zlouporabama ovisnosti, koje je provedeno 2011., u Hrvatskoj je 92,5 posto muškaraca i 80,3 posto žena konzumiralo alkohol.

Petina ispitanika izjavila je da je pila šest ili više čaša alkohola zaredom što se smatra opijanjem, dok se 1,1 posto ispitanika opijalo svakodnevno, 5,6 posto tjedno, a 8,6 mjesečno.

Alkohol je važan uzrok rizika ozljeđivanja općenito, a posebno kod prometnih nesreća. Od ukupno 42.443 nesreće u 2011. u kojima je poginulo 105 osoba, gotovo četvrtinu skrivili su pijani vozači, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram