Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2012

Trećina nezaposlenih nezainteresirana za dodatnu edukaciju ili prekvalifikaciju

U anketi provedenoj na više od 700 ispitanika, portal MojPosao istražio je što građani najčešće poduzimaju kako bi se lakše zaposlili...

Prema rezultatima ankete, 62 posto ispitanika posegnulo je za nekom mjerom koja bi im omogućila lakše zapošljavanje.
Najviše ispitanika, njih 34 posto, odabralo je dodatnu edukaciju kao mjeru koja bi im olakšala zapošljavanje. Ispitanici tako navode da su završili tečajeve stranog jezika, tečaj za računovođu, tečaj za voditelja projekata financiranih iz EU fondova te poslijediplomski studij.

Prekvalifikaciju je odabralo 16 posto ispitanika, uglavnom zato jer smatraju da "njihova struka nije dovoljno tražena ili cijenjena". Neka od zanimanja za koja su se ispitanici prekvalificirali su njegovateljica i varioc.

Mjera samozapošljavanja bila je rješenje za 12 posto ispitanika. To su ispitanici koji smatraju da im jedino samozapošljavanje nudi "budućnost i mogućnost pristojne zarade".

"Bolje je raditi sam za sebe 24 sata za normalnu plaću, nego za nekog drugog 24 sata i strahovati hoćeš li biti plaćen za odrađeni posao ili ne", jedan je od stavova ispitanika.

Gotovo trećina ispitanika (31 posto) samo se javlja na oglase za posao, odnosno ne posežu za dodatnim mjerama koje bi im olakšale zapošljavanje. U pitanju su visokoobrazovani ili ispitanicima koji za takve mjere nemaju novca.

"Uz završen fakultet, već obavljenu dokvalifikaciju, postdiplomski koji ću završiti do nove godine, preostaje mi samo javljanje na natječaje", kaže jedan od ispitanika, dok druga ispitanica zaključuje: "Prekvalifikaciju ili dodatnu edukaciju si nažalost ne mogu priuštiti, isto kao niti samozapošljavanje. Vrlo rado bi si platila školovanje ili tečaj, ali kako, kada nemam novca?"

Posao ne traži 6 posto ispitanika, a većinom je riječ o zaposlenima ispitanicima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram