Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2012

Zagrebačka tvrtka Confida-Revizija dobila "posao" savjetnika za privatizaciju HPB-a

Ministarstvo financija objavilo je danas da je za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) odabrana ponuda zajednice ponuditelja u kojoj su tvrtka Confida-Revizija iz Zagreba i tri njena austrijska partnera, a koji su u svojoj ponudi za taj posao zatražili 10,4 milijuna kuna (s PDV-om)...

U otvorenom postupku javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a odabrana je ponuda zajednice ponuditelja Confida-Revizija d.o.o, Zagreb, Confida Klagenfurt, Schonherr Rechtsanwalte iz Beča i CD Invest Consult iz Beča, priopćilo je Ministarstvo na svojim internet stranicama.

Ministarstvo financija je 19. rujna objavilo natječaj za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a, rok za predaju ponuda je bio 29. listopada i u tom su roku zaprimljene dvije ponude.

Uz Confida-Reviziju i partnere, koja je u ponudi dala cijenu od 10,4 milijuna kuna (s PDV-om), ponudu je predala i zajednica ponuditelja u kojoj su zagrebčaka tvrtka BDO Croatia i švedski partner, Lagerkvist & Partners, a koji su u svojoj ponudi istaknuli cijenu od 15,1 milijun kuna (s PDV-om).

Kriterij odabira koji se primjenjivao u ovom postupku je ekonomski najpovoljnija ponuda te se uz cijenu ponuda vrednovalo i specifično iskustvo ponuditelja, adekvatnost plana i metodologije privatizacije te kvalifikacije i kompetentnost predviđenog osoblja za rad na ovom projektu, ističu iz Ministarstva financija.

Prilikom pregleda i ocjena zaprimljenih ponuda, zajednica ponuditelja BDO Croatia i Lagerkvist & Partners je isključena sukladno Zakonu o javnoj nabavi te je preostala ponuda zajednice ponuditelja Confida-Revizija d.o.o, Zagreb, Confida Klagenfurt, Schonherr Rechtsanwalte i CD Invest Consult ocijenjena prihvatljivom u tehničkom i financijskom pogledu, navodi se u priopćenju.

Vlada je postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a pokrenula na sjednici 20. lipnja, a namjera je države prodati udio Republike Hrvatske HPB-u od 51,46 posto te provesti dokapitalizaciju banke kroz novu emisiju dionica, putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

Osnovne su zadaće savjetnika istražiti potrebu za povećanjem kapitala prema postojećem stanju u HPB-u i predvidivom razvoju za najmanje slijedeće tri godine, procijeniti ukupnu vrijednost HPB-a i vrijednost udjela države u kapitalu te banke, a zadaća mu je i savjetovati Vladu u vezi s privatizacijom HPB-a, što se posebice odnosi na procjenu tržišta i istraživanje potencijalne prednosti javne ponude ili privatnog plasmana te u slučaju preporuke za privatni plasman imenovanje potencijalnih strateških investitora za dokapitalizaciju i kupnju dionica ili udjela, ali i pripremu samog plana privatizacije (prodaje i dokapitalizacije) koji će uključiti sve elemente i radnje koje su potrebne za završetak prodaje dionica, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram