Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2012

Još uvijek postoji veliki raskorak između gospodarstva i medija koji ga "pokrivaju"

U Gradskoj kavani u Zagrebu održan je 3. AutoZubak Poslovni klub na temu "GOSPODARSTVO I MEDIJI – Koliko se vole?"...

Glavni cilj ovogodišnjeg Poslovnog kluba bio je otvoriti raspravu o specifičnom odnosu medija i gospodarstva, a klub je dao i odgovore na pitanja koja gospodarstvenici očekuju od medija i mediji od gospodarstva te što bi trebalo napraviti da način razmišljanja, izvještavanja i odnos gospodarstva i medija budu dobronamjerni.

Na prvom okruglom stolu pod nazivom Mediji i gospodarstvo – faktori sa zajedničkim nazivnikom, svoja razmišljanja  u izuzetno dinamičnoj raspravi, predstavili su sudionici Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera,  Tomislav Wruss, predsjednik Uprave EPH Media, Mladen Pejković, predsjednik Uprave VIPnet do.o., mag. Andreja Jernejčić, direktorica Lin& Nil, Juraj Hrvačić, glavni urednik Narodnog Radija, Pavo Zubak, Predsjednik Uprave AutoZubaka, Igor Kern, direktor ABC Hrvatska, Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe, Božo Skoko, docent fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Goran Milić, Al Jazeera Balkans.

Glavna rasprava razvila se između gospodarstvenika i medija oko količine ulaganja u oglašavanje, odnosno pitanja neovisnosti medija u  slučaju ulaganja više od isplativosti u neki medij. Sudionici su se složili kako postoji raskorak između načelnih i osobnih želja gospodarstvenika kada ulažu u medije. S jedne strane, žele objektivnost, dok privatno s druge žele i da se o njima pozitivno piše kad već sponzoriraju neki medij. Uočeno je da su na taj način mediji postali ovisni o sponzorima, te je  predloženo da se oformi nešto slično etičkom povjerenstvu koje bi prihvaćalo pritužbe o ovoj problematici i raspravljalo o njima redovito.

Bilo je riječi o lošim iskustvima s medijima, sugerirajući na njihovu  učestalost obrađivanja negativnih priča, a s čijom tvrdnjom se predstavnici medija nisu složili tvrdeći da gospodarstvenici u tom slučaju ne predstavljaju dobro svoje rezultate. Govorilo se da bi u slučaju oglašavanja regulator trebao odrediti minimalnu cijenu oglašavanja , ali i da bi ulaganje u oglašavanje trebalo biti veće.  Posebno je istaknuto da je problem u izgradnji odnosa s medijima i u pogrešnom probiranju ljudi za taj posao. Osim kvalifikacija potrebna je i  socijalna inteligencija.

Sudionici su složni kako je od osobite važnosti postići bolje razumijevanje medija od strane biznisa, podržavanje većim ulaganjima u marketing, bez čega nema niti profitabilnog poslovanja za tvrtke i izgradnja boljih i kvalitetnijih odnosa između PR stručnjaka i novinara, odnosno pojedinih medija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram