Zatvori
Poslovni Puls
20/11/2012

Slijedi restrukturiranje: Uz postojeće poslovanje Croatia Airlines ne može opstati

Nacionalni zrakoplovni prijevoznik Croatia Airlines (CA) mora u sljedećih pet godina uštedjeti 284 milijuna kuna, a u iduće dvije godine smanjiti broj zaposlenih za deset posto te provesti financijsko i poslovno restrukturiranje, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na današnjem predstavljanju programa restrukturiranja Croatia Airlinesa...

Vlada za CA odabrala model razvojnog restrukturiranja koje pored spomenutog uključuje zamjenu državnih potraživanja za vlasnički udjel, podizanje produktivnosti i restrukturiranje flote.

Broj zaposlenih prema planu sa sadašnjih 1.130 bio bi smanjen za njih 109.

Opredjeljujući se za razvojno restrukturiranje, država je odbacila stečaj kao rješenje za CA jer bi on veoma nepovoljno utjecao na cjelokupnu djelatnost zračnog prijevoza u Hrvatskoj u kojoj CA ima stratešku i dominantnu ulogu, rekao je ministar.

Kako je najavio i kako je već objavljeno putem Zagrebačke burze, država uz suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja planira dokapitalizaciju CA-a zamjenom potraživanja za vlasnički udjel u iznosu od 652 milijuna kuna, a novost je da u drugoj fazi financijskog restrukturiranja država planira u CA investirati dodatnih 150 milijuna kuna. U planu je i smanjenje dugotrajne imovine za 458 milijuna kuna te povećanje flote za jedan zrakoplov 2015. godine.

Kako bi se sve to provelo, plan moraju prihvatiti Uprava, sindikati i povlašteni dioničari, kaže Hajdaš Dončić. Dodaje da je to u njihovu interesu jer CA ne može opstati uz sadašnji obim prometa i zaduženosti.

Govoreći o izgledu CA-a nakon restrukturiranja, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko kazao je da će kompanija imati tri profitna centra - redovno letenje, čarter promet i usluge tehničkog održavanja za druge kompanije. On očekuje da će provedbom restrukturiranja prihodi tvrtke rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od tri posto.

Odabirom razvojnog restrukturiranja CA je odbacio low cost i čarter modele poslovanja te ostaje linijski prijevoznik oslonjen na Star Alliance i uz snažne poslovne veze s njemačkom Lufthansom, kaže Kučko.

Najavljuje da CA zasad neće ukidati neprofitabilne linije jer bi se to moglo negativno odraziti na cijelu mrežu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram