Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2012

Bez veće spremnosti na kompromis - budućnost Europske unije je neizvjesna

Konzultacije briselskih čelnika s predsjednicima i premijerima članica o višegodišnjem proračunu Unije predigra su večerašnjem summitu europskog kluba. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je spremnost na kompromis u razgovorima o višegodišnjem proračunskom okviru Europske unije, ističući kako je moguće da će za dogovor trebati još jedan summit...

"Svatko će morati pokazati spremnost na kompromis i biti sposoban za njega. Njemačka će konstruktivno sudjelovati u razgovorima, ali će zastupati i svoje interese", izjavila je Merkel po dolasku na konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom, koji uoči početka izvanrednog summita razgovoraju osobno sa svakim čelnikom zemalja članica i Hrvatske kao buduće članice.

"Važno je doći do rješenja, ali ne znam hoće li se do njega doći u ova dva dana, u četvrtak i petak. Njemačka želi dogovor, ali će možda trebati još jedan sastanak", rekla je Merkel. Van Rompuy i Barroso pripremili su novi kompromisni prijedlog smanjivanja budžeta Unije. Višegodišnji financijski okvir ključni je dokument kojim se definira na koje će se prioritete trošiti europski novac i utvrđuju najviši iznosi za sve proračunske stavke. Najveći dio proračuna namijenjen je za kohezijsku i zajedničku poljoprivrednu politiku.

Prošlotjedni prijedlog smanjivanja proračuna za 80 milijardi eura nije zadovoljio ni skupinu država koje traže duboke rezove i odlučnu štednju u trošenju zajedničkog novca, a ni članice koje upozoravaju da bi smanjena ulaganja u razvoj regija onemogućila gospodarsko snaženje Unije.

Zasad se spominju različiti iznosi rezanja pojedinih stavki u sedmogodišnjem proračunu teškom približno 1000 milijardi eura, no izvjesno je da čelnike Unije čekaju teški pregovori koji bi mogli potrajati do subote.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram