Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2012

Živjeti i raditi u Kataru - besplatna voda, struja, obrazovanje i zdravstvo...

Kriza i recesija nepoznat su pojam u Kataru. Najbogatija zemlja na svijetu najveće je gradilište. Samo u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva ulaže se oko 100 milijardi dolara. Pustinjsko zemljište neumorno se preobražava. Razmišlja se i o budućnosti jer naftni izvori nisu vječni...

Zahvaljujući golemim prihodima od nafte i plina cijeli je Katar veliko gradilište. I povijesno središte glavnog grada Dohe zapravo je moderna replika. Izgrađena je prije četiri godine.

Zemlja u kojoj su voda, struja, obrazovanje i zdravstvena zaštita potpuno besplatni, a litra supera već godinama stoji tek nešto više od kune i pol, dobro zna da naftno blagostanje neće trajati vječno.

Apsolutni vladar, emir Hamad bin Khalifa Al-Thani, Katar želi pretvoriti u zemlju znanja. Već danas 6 vrhunskih američkih sveučilišta ovdje ima podružnice. Ukratko, emir želi da i nakon nafte Katar bude bogata zemlja. A tada možda emir dopusti političke stranke i raspiše prve izbore u povijesti zemlje.

Šeika Moza, druga od tri emirove supruge, njegova je najvažnija suradnica u preobrazbi Katara. U toj velikoj zadaći sudjeluje i oko 300 hrvatskih državljana.

"Život i rad u Kataru jako su dobri, ponajprije zato što je Katar sigurna zemlja, bez kriminala. Sigurno je za obitelj i djecu. Ljudi su fer. Odnose se prema strancima fer i pošteno", kaže instruktor kontrole letenja Zoran Kardoš.

Nije tako ugodna klima. A to znači da su zimi temperature 30 stupnjeva, a ljeti nerijetko i više od 50. Uz to, cijelu je godinu visoka vlaga.

Stranaca u Kataru ima čak šest puta više nego domaćih stanovnika. Njihovu mirnu budućnost jamče i velika državna ulaganja u inozemstvu: od vlasničkog udjela u Volkswagenu do pariškog nogometnog kluba PSG i možda terminala na Krku.

Zanimljivi HRT-ov video prilog o Kataru možete pogledati ovdje

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram