Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2012

EU uvodi strože propise za agencije koje određuju kreditne rejtinge

Ključne institucije EU-a postigle su dogovor o uvođenju strožih propisa za rejting agencije kojima će se u konačnici pokušati smanjiti prekomjerno oslanjanje na njihove rejtinge, a od financijskih institucija zahtijevati da osnaže vlastite procjene kreditnih rizika, prenose europski mediji...

"Rejting agencije morat će poštovati strože propise koji će ih obvezati na veću odgovornost za pogreške učinjene namjerno ili zbog nemara", rekao je europski povjerenik za financijske usluge Michel Barnier nakon što su sporazum poduprli Europski parlament (EP), Vijeće i Europska komisija.

"Postigli smo dobar rezultat. Ovim sporazumom poduzimamo još jedan važan korak u smjeru jačanja financijske stabilnosti i znatnog smanjenja rizika budućih financijskih kriza, sa svim njezinim posljedicama za realno gospodarstvo, rast, radna mjesta i državne proračune", dodao je.

Novi će propisi agencijama zabranjivati objavu samoinicijativnih ocjena boniteta država i obvezivati ih na izradu kalendara koji će jasno pokazivati kada će ocjenjivati rejting država Europske unije. Svrha tog kalendara bit će spriječiti iznenadne tržišne poremećaje.

Rejtinzi će se objavljivati isključivo nakon završetka poslovanja ili najmanje jedan sat prije početka trgovanja na tržištima diljem EU-a, predviđeno je novim propisima. Štoviše, ulagači i države EU-a bit će obaviješteni o temeljnim činjenicama i pretpostavkama vezanim uz svaki rejting, što će omogućiti lakše i bolje razumijevanje duga neke države.

Ulagačima neće biti dopušteno da drže znatne udjele u više rejting agencija istodobno kako bi se zajamčila njihova primjerena neovisnost. Prema dogovorenim propisima spajanje agencija neće biti dopušteno kako bi se potaknula konkurencija.

Time bi se trebala smanjiti dominacija agencija Moody's i Standard and Poor's, koje zajedno kontroliraju više od 80 posto svjetkog tržišta usluga ocjene boniteta. Bio je to vrlo težak proces, no učinili smo korak naprijed, proširivši postojeće propise, i taj će put trebati slijediti i u budućnosti, kazao je zastupnik u EP-u Leonardo Domenici.

Pojedini europarlamentarci inzistirali su na tome da treba učiniti više kako bi se zauzdale agencije čiji rejtinzi mogu biti objavljeni u krivom trenutku, odnosno mogu biti neutemeljeni, pa time pogoršavaju gospodarsku krizu. Smatraju da treba pojačati konkurenciju na tržištima rejting agencija, i da bi subjekti za koje se utvrđuju rejtinzi trebali razvijati vlastite kapacitete za ocjenu rejtinga radi protuteže onima agencija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram