Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2012

Središnje banke zemalja eurozone planiraju novo restrukturiranje grčkog duga

Središnje banke zemalja eurozone mogle bi restrukturirati grčki dug kako bi za 5,6 milijardi eura smanjile iznos koji će njihove vlade morati isplatiti Ateni do 2016., pokazuje dokument koji je Reuters dobio na uvid...

Time bi se taj iznos smanjio na dvije milijarde eura, sa sadašnjih 7,6 milijardi, pokazuje dokument prihvaćen na ovotjednom sastanku ministara financija eurozone.

Međunarodni zajmodavci, članice eurozone, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), postigli su prekjučer ujutro dogovor o smanjenju grčkog duga.

U dokumentu se navodi da bi odluka središnjih banaka 17 zemalja eurozone da u trenutku dospijeća zamijene postojeće grčke obveznice novima poštedjela Atenu otkupa 3,7 milijardi eura obveznica u razdoblju od 2012. do 2014., te još 1,9 milijardi obveznica u 2015. i 2016.

Stavka restrukturiranje portfelja ANFA, čime se označavaju portfelji ulaganja središnjih banaka, stavljena je u dokumentu u zagradu, čime se sugerira da još nije dogovorena ni na bilo koji način formalizirana.

U dokumentu se također napominje da su iznosi okvirni i da ih moraju odobriti središnje banke.

Podaci o točnim iznosima grčkog duga u vlasništvu središnjih banaka nisu dostupni javnosti.

Zamisao o restrukturiranju grčkog duga odvojena od prijedloga da Europska središnja banka vrati Grčkoj 11 milijardi eura zarade na grčkim obveznicama koje je kupila na sekundarnom tržištu po sniženim cijenama. Povrat dijela zarade na obveznicama sastavni je dio paketa koji su ministri financija eurozone dogovorili prekjučer, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram