Zatvori
Poslovni Puls
30/11/2012

Slavko Linić: Ako ne pokrenemo gospodarstvo - morat ćemo smanjivati plaće!

Ministar financija Slavko Linić na početku konferencije za medije rekapitulirao je sve stavke zbog kojih je agencija Fitch okrenula prognozu iz stabilne u negativnu i dodao da on osobno nema nikakvih prigovora na te kritike...

"To što je naveo Fitch doista jesu karakteristike proračuna 2013. Slabost proračuna jest nagli rast rashoda. Međutim, pošto je od svih ministarstava došao zahtjev za dodatnih 3,5 milijardi kuna na rashodovnoj strani, a koje nismo ni mogli razmatrati, smatram da su rashodi najmanji što su ovoj situaciji mogli biti. Također, evidentno je da je naš osnovni problem poštovanje zakona o fiskalnoj odgovornosti, jer ove godine nije ostvaren rast BDP-a. Ostaje nam borba za investicije jer će pozitivni pomak biti nemoguće napraviti bez investicija unatoč svim uštedama koje planiramo ostvariti", rekao je Linić komentirajući Fitchevo jučerašnje smanjenje izgleda za hrvatski kreditni rejting sa "stabilno" na "negativno".

Linić smatra kako kako je Vladina prognoza o rastu BDP-a od 1,8 posto i dalje realna.

"Prognozom rasta BDP-a od 1,8 posto Vlada jasno želi poručiti da su uštede nemoguće bez gospodarskog rasta i zato to možemo gledati i kao naš optimizam, ali i kao naš zadatak. Bitka za gospodarski rast jednako nam je bitna kao i borba za uštede", rekao je Linić, piše Večernji.

A što ako najavljeni gospodarski rast ne bude dostignut?

"Ako bi zaista bili neuspješni u dizanju gospodarskog rasta, onda ne bi bilo drugog rješenja osim diranja plaća, mirovina i izdvajanja za zdravstvo. Jedino to bi još mogli dirati, ali to ne treba dirati, to nije u programu naše Vlade", rekao je aktualni ministar financija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram