Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2012

Analitičari: Ništa od oporavka maloprodaje za vrijeme blagdanske shopping senzone

 Prema prvim procjenama DZS-a negativna kretanja u trgovini na malo nastavila su se i u listopadu...

Promet od trgovine na malo zabilježio je realan pad od 5,7% u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u nominalnom izrazu pad je iznosio 1,5% godišnje. Na mjesečnoj razini trgovina na malo je drugi uzastopni mjesec ostvarila pad, i to od 3,4% realno, odnosno 2,9% nominalno.

Trgovina na malo, kao što pokazuju i posljednji rezultati i dalje je pod negativnim utjecajem neizvjesnosti na tržištu rada i visoke razine potrošačkog pesimizma. Negativna kretanja te općenito suzdržanost u potrošnji potvrdu pronalaze i u pogoršanju indeksa pouzdanja potrošača.

Konačno priopćenje trgovine na malo (predviđeno 11. prosinca) zasigurno će potvrditi pad potrošnje trajnih i luksuznih dobara čiji udio u trgovini na malo kontinuirano opada od početka krize (u listopadu broj prodanih novih automobila pao je na godišnjoj razini 36,4%, a u prvih deset mjeseci za 21% godišnje (prema podacima o registracijama novih automobila). S druge strane evidentno je usmjeravanje potrošača na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što se vidi u kontinuiranom rastu udjela prometa ostvarenog u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama (oko 40%).

"Ni u posljednja dva mjeseca ove godine ne očekujemo da će podaci pokazati naznake oporavka trgovine na malo s obzirom na intenziviranje rasta broja nezaposlenih. Tako na razini cijele godine očekujemo realni pad trgovine na malo od oko 3,6%. Rast zaposlenosti i raspoloživog dohotka ključni su čimbenici oporavka trgovine na malo. S obzirom na predviđene blage stope rasta gospodarstva, oporavak u trgovini na malo, pozitivne stope rasta i povratak na razine iz pretkriznih godina ne očekujemo niti u 2013", poručili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram