Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2012

Pripremite peći na drva: Cijene grijanja idu gore za čak 38,5 posto!

Grijanje će u šest gradova u kojima posluje HEP-Toplinarstvo poskupjeti sredinom prosinca. Poskupljenja se za kućanstva kreću od prosječnih 19,2 posto u Osijeku do 38,5 posto u Samoboru, dok će u Zagrebu poskupjeti za 26 posto...

Izvijestilo je to HEP-Toplinarstvo kojemu je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) krajem prošlog tjedna odobrila poskupljenje toplinske energije.

HEP je jučer zaprimio službenu odluku HERA-e, čije je Upravno vijeće o poskupljenju toplinske energije u šest gradova - Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću - odlučivalo 30. studenoga.

"Odluka HERA-a bit će objavljena u Narodnim novinama, vjerojatno u idućih dan-dva, a stupit će na snagu osam dana od objave, pa se primjena novih, viših cijena grijanja za oko 123 tisuće kupaca u tih šest gradova očekuje od sredine prosinca", izjavio je direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec.

Kućanstvima će od sredine mjeseca grijanje poskupjeti najmanje u Osijeku gdje je prosječno poskupljenje 19,2 posto, u Zagrebu 26 posto, Sisku 37,4 posto, Zaprešiću 37,7 posto, Velikoj Gorici 38,3 posto te Samoboru za 38,5 posto.

Izračuni HEP-a pokazuju da će računi kućanstvima za prosječan stan od 60 četvornih u Zagrebu na godišnjoj razini biti veći za oko 830 kuna - s 3.192 kune (s PDV-om) porast će na 4.023 kune godišnje. Prosječno mjesečno to znači oko 70 kuna veći račun, odnosno porast s 266 kuna na 335 kuna (iako su računi veći zimi, a manji ljeti).

Računica HEP-a pokazuje i da će prosječan iznos računa za stan od 60 kvadrata najmanje porasti u Osijeku, za oko 52 kune prosječno mjesečno, u Sisku oko 109 kuna, Zaprešiću 148 kuna, a najviše, oko 159 kuna prosječno mjesečno, u Samoboru i Velikoj Gorici.

U HEP Toplinarstvu ponavljaju kako je glavni razlog poskupljenju potreba da se cijene toplinske energije usklade sa stvarnim troškovima poslovanja, odnosno rastom cijena goriva, čiji je udio u ukupnim troškovima veći od 75 posto.

No, ni to poskupljenje neće dovesti HEP Toplinarstvo do pozitivnog rezultata, prije ili kasnije nužno će ponovno morati doći do usklađivanja cijena s obzirom na cijene energenata, kazao je Krklec te naglasio kako su dugoročno rješenje ulaganja u nove tehnologije, racionalizacija i reorganizacija poslovanja, nove energetske usluge, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram