Zatvori
Poslovni Puls
06/12/2012

Grčka u selektivnom defaultu: Stopa nezaposlenosti na 26 posto!

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj porasla je u rujnu na 26 posto, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci državnog ureda za statistiku, dan nakon što je agencija Standard & Poor's dodatno snizila grčki rejting, ocijenivši da vlada "selektivno podmiruje svoje financijske obveze"...

Elstat je izvijestio da je u rujnu bez posla bilo 1,295 milijuna građana, čime je stopa nezaposlenosti porasla na 26 posto, s 25,3 posto u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 18,9 posto.

Bez posla je u rujnu bilo ukupno 3.695.053 Grka, navodi se u priopćenju.

Grčka nezaposlenost poskočila je zbog oštrih mjera štednje koje je Atena uvela kako bi dobila spasonosne međunarodne zajmove. Središnja grčka banka prognozirala je ovaj tjedan da bi se bruto domaći proizvod zemlje mogao smanjiti za više od šest posto u ovoj godini, te za daljnjih 4 do 4,5 posto u idućoj godini.

Odvojeno je agencija Standard & Poor's u srijedu snizila rejting Grčke za još jednu razinu, ocijenivši da "selektivno podmiruje svoje obveze" nakon što je Atena pokrenula program otkupa duga uz veliki popust.

Rejting Grčke snižen je tako sa "CCC", razine koja je ulaganja u grčke obveznice ocijenila spekulativnima, na "selektivnu nesposobnost za podmirivanje obveza" zbog poziva ulagačima da vladi prodaju obveznice uz veliki poput u odnosu na njihovu nominalnu vrijednost.

Tim potezom vlada zapravo kreće u restrukturiranje duga zbog velikih problema u podmirivanju financijskih obveza, tumače u Standard & Poor'su.

Rejting Grčke ponovo će biti podignut na razinu "CCC" kada otkup bude dovršen, oko 17. prosinca, "čime će se riješiti pitanja koja on otvara i možda će se smanjiti iznos grčkog duga", dodaju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram