Zatvori
Poslovni Puls
06/12/2012

HRT-u ćemo ubuduće plaćati pretplatu čak i ako ne posjedujemo TV prijemnik

Zadržavanje postojeće razine prihoda HRT-a od pristojbe te usklađivanje iznosa pristojbe s visinom dohotka obveznika trebala bi biti temeljna načela najavljene reforme HRT pristojbe, priopćilo je Ministarstvo kulture, te istaknulo kako se nikako ne radi o uvođenju "novog poreza" koji bi opteretio građane...

Osim učestalih prigovora na visinu pristojbe koja dolaze od pučkog pravobranitelja, udruga umirovljenika i nezaposlenih, jedan od razloga pokretanja rasprave o tom pitanju leži u potrebi da se uspješan model financiranja javnog radija i televizije proširi i na druge medije i medijske sadržaje od javnog interesa, dodaje se.

Polazno načelo te reforme trebalo bi biti da se prihodi HRT-a od pristojbe ne smanje, a drugo načelo da pristojba više ne bude svojevrsni "flat tax", nego da njen iznos ovisi o visini (različitih vrsta) dohotka obveznika, tako da se postojeće porezno opterećenje u odnosu na dohodak, ne povećava.

Obaveza plaćanja ne bi više proizlazila iz posjedovanja prijemnika ili kompjutora u domaćinstvu, nego naprosto iz činjenice boravka u Hrvatskoj. Osoba s višim primanjima plaćala bi višu, a umirovljeni, ili primjerice nezaposleni, nižu ili nikakvu pristojbu.

Tako reformirana pristojba, ako bi o njenoj naplati brinula porezna uprava, imala bi potpuni obuhvat obveznika, ostvarujući pritom i značajnu uštedu u nemalim troškovima naplate koje danas snosi HRT, stoji, između ostalog, u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram