Zatvori
Poslovni Puls
06/12/2012

Novi trogodišnji investicijski ciklus trebao bi "restartirati" hrvatsko gospodarstvo

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović, osvrćući se na godinu dana od izborne pobjede, poručio je da će Vlada nastaviti putem kojim je krenula, a da će rezultati doći. Izjava da nije ništa obećavao, objašnjava, nije bila bijeg od odgovornosti, nego samo pokazuje da je Vlada bila svjesna teške situacije...

Novi investicijski ciklus za sljedeće tri godine trebao bi napokon preokrenuti negativne gospodarske trendove u Hrvatskoj. Poručeno je to sa sjednice prigodom predstavljanja strategije razvoja. Ukratko, Vlada sljedeće tri godine očekuje priljev većega stranog kapitala zbog ulaska u Europsku uniju, ali i povećanje osobne i poduzetničke potrošnje.

Potpredsjednik vlade Branko Grčić rekao je kako se očekuje rast investicija od 11,5 posto. Preduvjet za gospodarski oporavak je rast investicija države, rast investicija privatnog sektora i povlačenje financijskih sredstava iz fondova Europske unije, kazao je Grčić. Najveće investicije očekuje od HAC-a i HŽ-a. Rast investicija trebao bi iznositi osam milijardi kuna te doseći 72 milijarde kuna.

"Prva godina je godina priprema, druga je godina rezultata", osvrnuo se premijer Zoran Milanović na Grčićevo izlaganje.

"Kada govorimo o državnim investicijama, o javnim poduzećima, o restrukturiranju javnog sektora, to je naš posao. Prva godina je bila godina pripreme, a druga godina je kao što ste precizno ovdje analizirali, godina konkretnijih rezultata. I situacija nije sjajna, ali vidimo da i u tim okvirima neki imaju bolje prognoze, a neki lošije prognoze. To ovisi o nama", poručio je Milanović.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram