Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2012

Apple vraća dio proizvodnje iz Kine u SAD: U inicijativu uložili 100 milijuna dolara

Američki tehnološki div Apple planira u sljedećoj godini vratiti dio proizvodnje iz Kine u SAD u sklopu nove korporativne etike koja potiče na očuvanje radnih mjesta, signalizirao je izvršni direktor Tim Cook...

Cook je u dva jučer objavljena intervjua rekao da će se jedna linija Mac računala proizvoditi isključivo u Sjedinjenim Američkim Državama, ne navodeći o kojoj je liniji riječ niti gdje će se proizvoditi.

Razgovori za NBC News u četvrtak navečer i za tjednik Bloomberg BusinessWeek prvi su Cookeovi nastupi u medijima otkako je preuzeo kormilo u Appleu nakon smrti Steve Jobsa prošle godine.

"Sljedeće godine vratit ćemo dio proizvodnje u SAD-u", rekao je Cook za BusinessWeek.

"Mogli smo možda skratiti priču i raditi samo sklapanje, ali operacija je opsežnija jer smo htjeli ozbiljnije promjene. Stoga ćemo doslovno uložiti više od 100 milijuna dolara. To ne znači da će Apple sve raditi sam, surađivat ćemo s drugima i ulagati novac", dodao je Cook.

Upitan zašto Apple u potpunosti ne preseli proizvodnju iz Kine u SAD, Cook je novinaru NBC-a odgovorio da nije toliko riječ o cijeni, koliko o znanju radnika.

Neka su znanja povezana s proizvodnjom otišla iz Amerike i Appleova je inicijativa sastavni dio uskađenih napora da ih se vrati, rekao je direktor Applea.

Naglasio je da se taj potez uklapa u društvenu odgovornost kompanije, ustvrdivši ujedno da Apple već pomaže otvarati nova radna mjesta u SAD-u.

"U SAD-u smo kreirali oko 600 tisuća radnih mjesta", rekao je za BusinessWeek.

"Ne rade svi za Apple. Mi smo dio globalne ekonomije, preko 60 posto prodaje ostvarujemo izvan Sjedinjenih Država. Dakle, odgovorni smo i prema drugima. No, ovo je naše domaće tržište a ja vrlo ozbiljno shvaćam zapošljavanje, obrazovanje, vraćanje duga zajednici, okoliš", objasnio je Cook, a prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram