Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2012

Oko Uskrsa će biti jasno počinje li se Hrvatska oporavljati ili tone na samo dno

Znanstveni savjetnik na Ekonomskom institutu dr. Željko Lovrinčević tvrdi da sve projekcije govore da ni ostale brojke u domaćoj ekonomiji neće biti pozitivne te da će Hrvatska i u 2013. stagnirati. Procjene govore da BDP neće rasti, a da će se stopa inflacije kretati oko 4,5 posto...

"Standard građana u 2013. još će više nastaviti padati po stopi od dva posto. Nastavit će se i trend poreznog opterećenja, pa će kućanstva zbog povećanja PDV-a, novog sustava poreza na dohodak i poreza na nekretnine plaćati dva puta veće poreze nego je to bio krizni porez Vlade Jadranke Kosor", upozorava Lovrinčević u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Teret krize prebačen je na građane, čiji životni standard pada po dvostruko većoj stopi nego što pada BDP. Razloga za optimizam, prema njegovim riječima, nema i zbog toga što osobna potrošnja čini polovinu, a investicije tek četvrtinu BDP-a. Kako će osobna potrošnja padati, a njezin je udjel veliki, teško je očekivati da se taj pad može nadomjestiti investicijama.

"Dno ćemo dosegnuti oko Uskrsa i veliko je pitanje hoćemo li tada uspjeti zadržati kreditni rejting", procjenjuje Lovrinčević.

Nakon toga su, prema njegovim riječima, moguća dva scenarija: ili će se zemlja na krilima turističke sezone početi oporavljati, ili će, ako se uvedu novi porezi, nastaviti i dalje tonuti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram