Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2012

Banke će spašavati "važne" hrvatske tvrtke od stečaja?

Banke će dobiti prioritetno osiguranje za nove kredite koje će dati tvrtkama u postupku predstečajne nagodbe. Na to je rješenje pristao ministar Linić, a zauzvrat je osigurao podršku banaka za spašavanje važnih tvrtki od stečaja...

Siguran položaj banaka, od kojih se očekuje svježi obrtni kapital, dio je paketa hitnih promjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Dogovor je postignut u petak u Ministarstvu financija, prenosi HRT.

Na sastanku s Linićem okupili su se šefovi ili uže uprave osam banaka - Zagrebačke banke, PBZ-a, RBA, Erste, Splitske banke, HPB-a, Volksbanke i HBOR-a te Hypo Leasinga. Upućeni navode da je posrijedi savez Vlade i banaka, a navodno istaknutu ulogu ima Zagrebačka banka. Konkretno - navodno je bila riječ o tri tvrtke iz građevinskog sektora - Dalekovodu, Konstruktoru i Ingri te Varteksu i još nekim tvrtkama iz tekstilne i drvne industrije.

Banke bi trebale dati podršku revitalizaciji gospodarstva na dva načina. Prvi je kroz podršku procesu ubrzanog otvaranja postupaka predstečajne nagodbe te Vladinim izmjenama zakona. Drugi je kreditima tvrtkama. Vlada će zakonski zaštititi interes banaka kako ne bi bile oštećene te će se maksimalno pojednostaviti procedura kako bi se spasile sve važne kompanije. Takav paket zakonskih izmjena u četvrtak će ići na Vladu. Cilj je da Sabor promjene prihvati tijekom ove sjednice.

Prema tom planu do kraja ove godine na taj bi način Fina mogla otvoriti prve postupke predstečajne nagodbe. No postoji i rezervni plan. Ako promjene ne stignu u Sabor na vrijeme, Vlada će navodno donijeti uredbu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram