Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2012

Nakon ove krize Europa više nikad neće biti ista

Doba američke i europske gospodarske dominacije svijetom postat će prošlost za manje od dva desetljeća, predviđaju američki obavještajni analitičari u izvješću Global Trends 2030...

Studija objavljena u ponedjeljak predviđa da će do 2030. godine Azija preuzeti globalnu moć od Sjeverne Amerike i Europe u BDP-u, izdvajanju za vojsku i tehnološkim ulaganjima, pišu agencija Reuters i EU Observer. Do 2030., udio dominantne gospodarske trojke: SAD-a, Europe i Japana trebao bi pasti ispod polovice sa sadašnjih 56 posto.

Kina će vjerojatno postati prvo svjetsko gospodarstvo i premašiti Sjedinjene Države nekoliko godina prije 2030., a "gospodarstva Europe, Japana i Rusije nastavit će relativno spor pad", predviđaju autori. No prema studiji Kina i Indija nisu jedini azijski divovi koji će detronizirati svjetsku gospodarsku trojku.

Skupina "Novih 11", koju čine Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Filipini, Turska, Južna Koreja i Vijetnam, trebala bi do 2030. svojim BDP-om premašiti ukupan BDP današnjih 27 članica Europske unije. Autori Europi predviđaju sumornu budućnost.

"Kriza eurozone ogolila je napetosti i podjele između država članica i prvi put u više desetljeća dovela u pitanje europsku budućnost", pišu autori i predviđaju da Europska unija poslije krize neće nalikovati današnjoj Europi.

Iznose više scenarija. Jedan od njih predviđa propast europske valute te same Unije, a jedan optimističan scenarij predviđa "federalni poticaj koji bi vodio do renesanse EU-a kao cjelovite gospodarske i monetarne unije koja bi EU učinila snažnijom".

No takav bi scenarij zahtijevao više integracije što mnoge članice ne bi bile spremne prihvatiti, pišu. Njemačka bi trebala ostati europski politički lider zbog svoje ekonomske snage, no prijeti joj starenje stanovništva.

Svjetsko stanovništvo trebalo bi porasti za oko 15 posto na 8,3 milijarda ljudi sa 7,1 u 2012, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram