Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2012

Tračak nade: HBOR u domaću proizvodnju ubrizgava milijarde kuna!

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) predstavila je program pod nazivom “Kreditiranje nove proizvodnje”, kojim će, za razliku od svojih ostalih investicijskih kreditnih programa, gospodarstvenicima omogućiti kreditiranje tekućih plaćanja, materijala i sirovina u vrijednosti većoj od 30 posto ukupnog kredita...

Novac iz novog programa namijenjen je i ulaganju u nove proizvode i tehnologije, plaćanju troškova certifikata za proizvode te povezivanju i zajedničkom nastupu hrvatskih poduzetnika.

"Program je, između ostalog, predviđen i za isključenje nelojalne konkurencije. Dosad smo imali slučajeve da su se zbog niže cijene uglavnom uvozili nekvalitetni proizvodi, a kvalitetni su proizvodi domaćih proizvođača ostajali po strani. Novim programom to želimo mijenjati. Sada ćemo poticati hrvatske proizvođače da krenu u proizvodnju novih proizvoda na tržištu", rekao je Antun Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Proizvođačima će na raspolaganju biti krediti s kamatnom stopom od dva do četiri posto, a moći birati hoće li uzeti kunski ili kredit s valutnom klauzulom. Kreditiranje će se provoditi preko poslovnih banaka ili izravno.

Novim će programom HBOR potaknuti povezivanje inovatora s iskusnim poduzetnicima, a krajnji je cilj podizanje hrvatskog gospodarstva. "Domaća proizvodnja pretpostavka je za zadržavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih, povećanje izvoza i smanjenje ovisnosti o uvozu", dodao je Kovačev, prenosi Jutarnji list.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram