Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2012

Zbog lukavog ugovora Vlada Microsoftu mora platiti 14,5 milijuna kuna

Porezni obveznici, opet će skupo, čak 14,5 milijuna kuna, platiti nekoordiniranost državne administracije. Ovaj put novac će otići Microsoftu odnosno njegovom hrvatskom partneru King ICT-u. Trošak nije bio planiran, a prouzročilo ga je neplaćanje licencija i ugovori u kojima je Microsoft bio pametniji...

"Ovo je još jedan kostur iz ormara. Nadam se i zadnji", kazao je za dnevni list "21. stoljeće" Orsat Miljenić, ministar pravosuđa.

Novac koji su trebali platiti nisu prikazali bivši ministri pravosuđa (Dražen Bošnjaković) i uprave (Davorin Mlakar), iz HDZ-ove vladavine, pri primopredaji vlati.

Središnji državni ured još je sredinom 2008. godine sklopio ugovor s King ICT-om za nabavu Microsoftove programske opreme na rok od četiri godine.

Zatim je potpisan ugovor o korištenju licencija, ali na samo tri godine. U plaćanju svih troškova prve tri godine sudjelovala su sva ministarstva.

Kada je novim ugovorom trebalo pokriti preostalih godinu i sedam mjeseci , ministarstva nisu obaviještena i Ministarstvo pravosuđa i uprave nije plaćalo jer nije znalo da treba.

Microsoft je lukavo sklopio ugovor koji kaže da ako samo jedno državno tijelo ne plati, programska rješenja i licencije vraćaju se na razinu iz 2008. godine.

Iako je plaćeno 85 milijuna kuna država bi mogla sve izgubiti i imati zastarjeli softver. Zato su odlučili platiti dodatnih 14,5 milijuna kuna.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram