Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2012

Ekonomski institut: Hrvatska iduće godine može ostvariti rast do 0,5 posto

Ekonomski institut u 2013. očekuje rast BDP-a od 0,4 do 0,5 posto što se bitno razlikuje od prognoza Vlade od 1,8 posto, koje u Institutu drže preoptimističnim iako Vlada mora biti dežurni optimist, kazala je u petak ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek na okruglom stolu "2013 - što očekivati?" održanom u organizaciji Societe Generale Splitske banke, na kojem se raspravljalo o gospodarskim trendovima...

Švaljek je dodala da je Europska komisija koja "ima prilično dobar uvid u stanje" za Hrvatsku iznijela prognozu "rasta" od nula posto. Prognoza HNB-a pak navodi očekivani rast od 0,8 posto, što je opet manje od rasta koji prognozira Vlada.

"U 2013. i za eurozonu se prognozira vrlo niska stopa rasta od 0,2 posto, a kako je dosad situacija bila takva da ako je Europa padala za jedan posto, Hrvatska imala pad od 2 posto, onda čak i ova prognoza od 0,5 posto rasta zvuči dosta optimistično. Prema zadnje izvješću IFO Instituta samo dvije zemlje u zapadnoj Europi za sljedećih šest mjeseci imaju optimistična očekivanja – Nizozemska i Irska, dok od novih članica EU takva očekivanja imaju samo Latvija i Litva, koje su provele radikalne reforme i fiskalnu devalvaciju. Za zemlje u hrvatskom okruženju očekivanja su mahom negativna, a najnegativnija su ona za Hrvatsku", navela je Švaljek.

Prema njezinim riječima, ako u Hrvatskoj i bude rasta, on će biti vrlo blag. I dalje će slabiti osobna potrošnja, što će se negativno reflektirati na trendove na tržištu rada i na daljnji rast nezaposlenosti. Tome treba dodati i negativni element u vidu pojačane inflacije veće od 3 posto zbog ukidanja nulte stope PDV-a kao i povećanja cijena proizvoda opterećenih trošarinama. Donekle bi u kontrasmjeru trebalo djelovati smanjenje PDV-a za ugostitelje. Pozitivna se kretanja mogu očekivati kad je riječ o investicijama, ukoliko se naravno realiziraju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram