Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2012

Ništa od mostova, hrvatske otoke povezivat će jeftini podmorski tuneli?

Predstavnici Hrvatsko-njemačkoga društva i građevinski inženjer Boženko Jelić predstavili su prošli tjedan javnosti i županijskoj vlasti projekt rješenja prometnoga povezivanja zadarskih otoka s kopnom podmorskim tunelskim mostovima. Riječ je zapravo o cijevima dugačkima do 50 metara koje se pod morem spajaju i tako privezane za dno čine podmorski tunel...

Inženjer Jelić predložio je spajanje Zadra i otoka Ugljana podmorskim tunelskim mostom, ukupno dugačkim 4,9 kilometara, od Gaženice prema Kalima na otoku Ugljanu. U budućnosti pravci bi se dalje račvali u dva dijela. Jedan preko Lamjane i Iža do Dugog otoka, a drugi prema Rivnju, Sestrunju, Molatu i Istu. Cijena od 30 do 45 milijuna eura po kilometru.

Rečeno je da bi most za Pelješac, dužine 2,5 km, trebao stajati 300 milijuna eura. "Znači s ovim sistemom podmorskih tunelskih mostova i kada bi uzeli najskuplju varijantu, taj most bi stajao 135 milijuna eura, a ne 300 milijuna", istaknuo je Jelić dodajući kako bi trebalo otprilike godinu dana za dovršenje dokumentacije i još godinu dana za proizvodnju elemenata i postavljanje u more, ali uz uvjet da su osigurana sredstva.

Na pitanje novinara kako bi na takav tunel utjecale morske struje i poznate jadranske nevere, inženjer Jelić je rekao da na dubinama od 30 do 80 metara na kojima bi se gradili takvi podmorski mostovi utjecaj morskih struja i nevera zapravo ne postoji. Jelić je dodao u tunel može biti ugrađena sva potrebna infrastruktura za otoke, vodovod, odvodnja, elektroinstalacije i sve što je otočanima potrebno.

Zadarski župan Stipe Zrilić rekao je ovaj projekt od posebnog interesa za otoke i cijelu Hrvatsku te da je u tijeku postupak njegova uvrštavanja u županijski Prostorni plan. Projekt treba uvrstiti i u državne razvojne dokumente kako bi se mogao kandidirati za novac EU-a. Načelnici općina Pašman i Tkon oduševljeni su idejom. Njihovi otoci s oko 9 tisuća stanovnika postali bi predgrađe Zadra i Biograda, prenosi HRT.

Foto: Tumblr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram