Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2012

Ako nezadovoljnih građana nema na ulicama, reforme nisu započele

Pad hrvatskog kreditnog rejtinga komentirao je u razgovoru za HTV-ov Dnevnik i Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta...

Lovrinčević kaže kako je pad rejtinga u tzv. "junk" područje jako loš događaj, međutim on tvrdi kako stvari ipak nisu katastrofične budući da je pred Hrvatskom ipak skori ulazak u Europsku uniju te činjenica da se premija rizika za tranzicijske zemlje donekle stabilizirala.

"Ne treba dramatizirati, još uvijek postoji određeni prostor i mehanizmi da se pad rejtinga amortizira", kaže Lovrinčević.

- Željko Lovrinčević: Ovo je katastrofa, moramo hitno u pomoć pozvati MMF!

Iako je premijer Zoran Milanović izravno kritizirao američke rejting angencije rekavši kako bi iste bile najzadovoljnije kada bi došlo do masovnih otpuštanja i rezanja plaća i mirovina, Lovrinčević kaže kako su rejting agencije u prošlosti doista imale određenih promašaja, no napominje kako velika većina investitora još uvijek obraća pozornost na njihove preporuke, budući da su one promijenile način rada i sada rade ipak nešto kvalitetnije nego za vrijeme velike financijske krize 2008. godine.

Lovrinčević podsjeća kako je za Hrvatsku ključno pitanje provođenje strukturnih reformi...

"Dok ne vidite u hrvatskim uvjetima mnoštvo nezadovoljnih ljudi na ulici, mi sa sigurnošću možemo reći da reforme nisu niti započele", kaže on.

"Ono što kreditne agencije zamjeraju Hrvatskoj samo je u jednom dijelu vezano uz porast deficita, najvećim dijelom se zamjera izostanak reformi u javnom sektoru, javnoj upravi, teritorijalnom ustroju, državnim i javnim poduzećima, socijalnom, zdravstvenom sustavu, znanosti i obrazovanju...u Vladi sjedi pet, šest ministara koji nisu napravili ništa bitno."

Vlada je ove godine kroz porast poreznih prihoda kompenzirala nedostak pravih reformi, ali "dalje više ne može tako", kaže on.

Lovrinčević je skeptičan da će Vlada plasirati obveznice na domaćem tržištu, jer kaže kako je to "već viđen scenarij" u kojem se Vlada zadužuje na domaćem tržištu, obećava promjene, no na kraju se ništa ne dogodi.

"Bez MMF-a ćemo teško dalje. U hrvatskom društvu vlada veliko nepovjerenje, potreban nam je jedan ozbiljan jamac, MMF ili aranžman s EU-om u nekoj formi paketa pomoći i monitoringa", kaže Lovrinčević.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram