Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2012

Sve po planu: Proračunski deficit oko 10 milijardi kuna

Prihodi i rashodi državnog proračuna u ovoj su godini malo bolji od planiranog, tako da će unatoč padu BDP-a proračunski deficit ostati u okvirima planiranih 10 milijardi kuna, doznaje se iz Ministarstva financija...

Podaci o izvršenju proračuna za ovogodišnjih 11 mjeseci pokazuju da su prihodi za 2,5 posto veći od planiranih dok su rashodi istodobno za 1,2 posto manji, tako da je deficit potkraj studenog iznosio 7,78 milijardi kuna, a na kraju godine kretat će se oko predviđenih 9,98 milijardi kuna.

Iako Vlada nije uspjela uštedjeti predviđene iznose na plaćama i kamatnim rashodima, kroz smanjenje drugih rashoda ušteđeno je četiri milijarde kuna, što je snažna konsolidacija na rashodovnoj strani, poručuju iz Ministarstva.

Uštede na materijalnim rashodima zasad iznose 1,2 milijarde kuna, a na godišnjoj razini iznosit će oko 10 posto. To je prvi put od izbijanja krize da su materijalni troškovi toliko smanjeni, naglašavaju u Ministarstvu te ističu da je podbačaj bio jedino na plaćama. Stoga od Nove godine počinje centralizirani obračun plaća koji će uvesti reda i u taj segment, a potpisivanjem kolektivnih ugovora sa sindikatima riješen je problem smanjenja troškova za božićnice, regrese i druga materijalna prava.

Bez obzira na pad gospodarskih aktivnosti prihodi su veći od planiranih, ponajviše zahvaljujući boljoj naplati doprinosa od gotovo milijardu kuna, te rastu prihoda od PDV-a za 8,2 posto zbog povećanja opće stope na 25 posto.

S druge strane, prihodi od trošarina ukupno su pali za 2,2 posto, ponajviše jer su prihodi od trošarina na automobile pali za čak 18,8 posto, a na naftne derivate pet posto.

U Ministarstvu očekuju da bi uskoro mogle pasti cijene energenata, ponajprije plina koji bi u idućih mjesec dana, zbog dolaska konkurencije u dobavi plina, trebao pojeftiniti za oko 70 lipa po prostornome metru, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram