Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2012

Raiffeisen: Četvrti kvartal donosi još snažniji pad BDP-a!

Konačni podaci BDP-a za treće tromjesečje ove godine potvrdili su prvu procjenu realnog pada od 1,9% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine...

Pri tome su sve sastavnice BDP-a zabilježile pad, iako je doprinos neto izvoza pozitivan s obzirom da je izvoz roba i usluga zabilježio manji pad od uvoza roba i usluga (0,1% u usporedbi s 3,3%), čemu je pridonijela razmjerno uspješna turistička sezona.

Najveću godišnju stopu pada ponovno su ostvarile bruto investicije u fiksni kapital koje su pale za 4,3 posto. Investicije još od prvog tromjesečja 2009. godine konstantno bilježe godišnje stope pada. Osobna potrošnja se smanjila za 3,5% godišnje, što je najviša stopa pada od prvog tromjesečja 2010. Takva kretanja bila su očekivana s obzirom na godišnji rast nezaposlenosti, pad zaposlenosti i trgovine na malo te smanjenje kreditiranja stanovništva u trećem tromjesečju. Državna potrošnja nastavlja ostvarivati blage godišnje stope pada. Tako je u trećem tromjesečju realno pala za 0,4% godišnje.

Bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem je tromjesečju realno pala za 2,1% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Očekivano, pad je i dalje najznačajniji u građevinarstvu koje je u trećem tromjesečju palo za 11,8% godišnje, što je petnaesto uzastopno tromjesečje godišnjih stopa pada. U posljednje četiri godine obujam građevinskog sektora se smanjilo za oko trećinu. U trećem tromjesečju značajan pad je zabilježen i u djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, i to od 5,5% godišnje, čemu su vjerojatno pridonijele ljetne suše. Prerađivačka industrija je zabilježila pad od 2,9% godišnje, a kategorija Javna uprava i obrana, obrazovanje, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi i dalje bilježi blagi rast (0,7% godišnje).

"Prema prvim pokazateljima, u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju očekujemo nešto snažniji pad gospodarstva. Pad BDP-a za cijelu godinu očekujemo na razini od 1,8%, što predstavlja nastavak krize i četvrtu godinu za redom. S obzirom da zamjetnije strukturne reforme i dalje nedostaju, značajniji oporavak ne treba očekivati ni sljedeće godine. U 2013. godini očekujemo stopu rasta tek blago iznad nule", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram